A kormánynak hitelezett a Hungaroring

2014.08.05. 14:28

Múlt héten kétszer is százmilliós nagyságrendű állami támogatást kapott a Hungaroring – hétfőn 527,2 millió forint egyszeri, azonnali átcsoportosítását rendelte el a költségvetésből a Forma-1-es televíziós közvetítés 2014-es jogdíjára, míg a Magyar Közlöny csütörtöki számában 600 millió forint támogatásról írtak, amit a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból kapott a cég.

Megkeresésünkre a Hungaroringtől elmondták, hogy tulajdonképpen mindkét esetben utólagos kifizetésről van szó. A Formula One World Championship Ltd. (FOWC) felé fizetendő közvetítési jogdíjak felét az MTVA, felét pedig állami támogatás fedezte, ám 2014-ben a Hungaroring „a Turisztikai célelőirányzat forráshiánya miatt a közvetítési jogdíj állami támogatásból fizetendő részét – 527,2 millió forintot – az előírt határidőben a működési célra rendelkezésre álló pénzeszközeiből előfinanszírozta annak érdekében, hogy eleget tudjon tenni az FOWC felé vállalt szerződéses kötelezettségvállalásának” - fogalmazott a közleményük.

A csütörtökön bejelentett, az idei rendezvények biztosítására szolgáló 600 millió forintot is utólag kapta meg a Hungaroring. A túraautó-vb májusi futamát, a május 1-jei Nagy Futam – Második Félidő elnevetésű show-t és a német túraautó-bajnokság júniusi futamát egyaránt a „Hungaroring Sport Zrt. a működési és fejlesztési célra rendelkezésre álló pénzeszközei terhére előfinanszírozta”. Így a csütörtökön bejelentett átcsoportosítás csak ezen programok pénzügyi fedezetének biztosítását jelentette.