McLaren: miért nem inkább Ricciardo?

2014.09.03. 14:51 Módosítva: 2014.09.03. 14:51

A minap írtunk róla, hogy mennyit keresnek idén a pilóták, mennyit vb-pontokra lebontva, illetve arról is, hogy állnak a jövő évi pilótatárgyalások: a McLaren versenyzőt keres, Sebastian Vettelnek és Fernando Alonsónak tett ajánlatot.

Alonso a napokban megerősítette, nem akar távozni a Ferraritól, amivel 2016 végéig élő szerződése van. Vettel valószínűleg még nem adott választ.

Amíg tőle nincs semmi, a McLaren nem kezd tárgyalni jelenlegi emberei közül sem Jenson Buttonnal, sem Kevin Magnussennel. Mindkettő átlagosan teljesít idén egy McLarenhez mérve átlag alatti autóval, egy átmeneti évben. Jövőre jön a különösen ambiciózus Honda a csapathoz a Mercedes helyére, és a japánoknak toppilóta kell. Egyelőre úgy tűnik viszont, hogy egyik kiszemeltjüket sem sikerül megszerezni.

Nevet akarnak, érthető, de ennél fontosabb nekik a győzelem, úgyhogy felmerül a kérdés: miért nem környékezik meg Daniel Ricciardót?

Természetes, elsőre az juthat eszünkbe, miért mozdulna ő bármerre is, az autója ütőképes, már három futamot nyert idén, és megverte a zsinórban négyszeres világbajnokot. A dolog, amiért léphetne, hogy 750 ezer eurót fizet neki idén a Red Bull, miközben a legmasszívabb teljesítményt nyújtja még Lewis Hamiltont és Nico Rosberget számítva is. A két mercedeses öt, illetve négy versenyt nyert a szezonban, az ausztrál sokkal gyengébb géppel hármat.

Ricciardo és Button az év eleji osztályképen - jövőre egyszínűben?
Ricciardo és Button az év eleji osztályképen - jövőre egyszínűben?

Az idei összeg finoman szólva is méltatlan az eredményeihez. Valószínűleg hosszú távú megállapodása szerint pénze jövőre jócskán emelkedik, de nagyon meglepő lenne, ha az ötmillió eurót elérné, sőt, valószínűleg már ezzel is túllőttünk a 2015-ös bérén.

A Hondának közben ötmillió euró aprópénz lenne, de ennek két-háromszorosát is simán meg tudná adni. Mivel Vettel és Alonso 22 millió eurót kaszál jelenleg, a nekik tett ajánlat is legalább ennyiről, de inkább többről szólhat, vagyis a japánok fel vannak rá készülve, hogy a zsebükbe nyúljanak.

Vettel szerződése 2015 végén jár le a Red Bullnál, így akkor már semmilyen kompenzációval nem kellene számolnia a Hondának, vagyis az igazi nagy húzás az lenne, ha most Ricciardót, aztán meg a németet hoznák el - már ha szükség lesz rá egy év múlva, mert Ricciardo esetleg nem teljesít. Ráadásul ott lesz még akkor is az alonsós lehetőség is.

Addig meg Buttonnal hosszabbíthatnának egy szezonra, és 2015-nek a legfeltörekvőbb, már többszörös futamgyőztes fiatallal és egy rutinos világbajnokkal vághatnának neki.