Alonso-Vettel csere robbanthatja a piacot

2014.09.16. 11:23

A SkySports Italia szerint alakul a Forma-1 legszenzációsabb pilótacseréje, az Alonso-Vettel váltás. A csatorna úgy tudja, hogy jövőre a világbajnok otthagyja a Red Bullt, és a Ferrarihoz igazol, míg a spanyol az olaszoktól szerződik a német helyére.

Azt már tudtuk, hogy a McLaren mindkettejüknek ajánlatot tett, és az is valószínűnek tűnt az utóbbi hetekben, hogy egyikük sem lelkesedik az angolokért, még akkor sem, ha a motorszállítóként érkező Honda nagyon megfizetné őket, és nagyon versenyképes motort ígér nekik.

Az viszont kiderült az utóbbi években, hogy Vettel egyszer akar Ferrarit vezetni, egy-két szezonnal ezelőtt Luca di Montezemolo exelnök megpróbálta elhozni a Red Bulltól, de nem járt sikerrel. Ugyan a főnök a múlt héten távozott, de vágya most teljesülhet, mert Vettel az RBR-nél visszacsúszott új csapattársa, Daniel Ricciardo mögé.

A másik kulcs persze Alonso távozási szándéka, aki ötödik éve nem lett világbajnok a Ferrarival. Már tavaly is tárgyalt a menedzsere a Red Bull-lal, ezt akkor az RBR-főnök Chris Horner nem is tagadta, ám megállapodásig nem jutottak, Alonso inkább maradt.

Mostanra mindkét klasszis eléggé csalódottnak tűnik ahhoz, hogy a jobb eredmények reményében váltson. Alonso 33 éves, nem igazán van ideje kivárni a Ferrari átalakítási projektjét, ami ezekben a hetekben kezdődik el az elnökváltással, és ami valószínűleg nem egy évig fog tartani.

Vettel épp az ellenkezője: négy vb-t nyert zsinórban, úgy érezheti, a Red Bullból kihozta a maximumot. Még mindig csak 27 éves, szívesen állna a Ferrari-megújulás élére.

Vettelnek a Red Bullnál már csak egy évig él a megállapodása, Alonsónak a Ferrarinál 2016 végéig, de mivel a biznisz csak a két istállót érintené, a szerződésbontás nem lenne bonyolult.

Alonso így jövőre Ricciardo, Vettel pedig legjobb F1-es haverja, Kimi Raikkönen csapattársa lenne 2015-ben.

Állítólag cseréjüket a hétvégi, Szingapúri GP-n véglegesítik, és a nagydíj utáni napokban be is jelentik.

Érzékenyen érintheti mindez a McLarent és a Hondát, amik nem csak jövőre, hanem évekre lemaradnának két kiválasztottjukról. Ha ők most leszerződnek valahová, majdnem biztosan nem fognak egy év után ismét lépni.

Ron Dennis csapatfőnök már Monzában utalt rá, marad jövőre is a jelenlegi, Button-Magnussen pilótafelállásuk, és ha a közeljövőben extraklasszis világbajnokot akarnak, az csak Lewis Hamilton lehetne. Hamilton viszont épp őket hagyta ott a Mercedesért 2012 végén, és 2015 végéig a németekhez van kötve. Ennél erősebb akadály, hogy nincs jóban Dennisszel.