17 év, 3 nap: pénteken jön a legfiatalabb F1-es

2014.09.29. 14:16

Három nappal a 17. születésnapja után bemutatkozik a Forma-1-ben a sorozat történetének legfiatalabb pilótája, Max Verstappen, aki a Toro Rosso istálló autóját vezeti majd a hétvégi Japán Nagydíj első szabadedzésén, pénteken.

A világbajnoki címvédő Red Bull fiókcsapata hétfőn jelentette be, hogy a következő szezonra augusztusban szerződtetett holland versenyző megkapta a Nemzetközi Automobil Szövetségtől az F1-es szerepléshez szükséges úgynevezett szuperlicencet, így lehetősége nyílik kipróbálni a Toro Rossót, amint azt hetek óta tervezték.

"Jó felkészülés lesz ez a jövő évre, igaz, néhány hónappal ezelőtt álmodni sem mertem erről" - idézte az MTI Verstappent, akinek apja, Jos Verstappen 1994 és 2003 között 107 futamon állt rajthoz a Forma-1-ben.

Max Verstappen 2015-ben, a melbourne-i nyitófutamon, a spanyol Jaime Alguersuari korrekordját döntheti majd meg, ő a 2009-es Magyar Nagydíjon 19 éves volt.

Verstappen szerződtetését augusztus közepén közölte az STR, első F1-bemutatója balul sült el, ütközött, ám aztán első igazi F1-tesztjén nagyon elégedettek voltak vele az istállónál.

Közúti autóvezetői engedélye (jogosítvány) nincs a tinédzsernek, Hollandiában 17 évesen még nem lehet megszerezni.