Baj: fizikailag nem kunszt vezetni egy F1-autót

2014.09.29. 11:25

Nem elég megterhelő vezetni egy Forma-1-es autó jelenleg, vélik a sorozat vezetői és pilótái, ezért úgy döntöttek, hogy kitalálnak valamilyen nehezítést. Az F1-munkacsoport az istállók részvételével gondolkozik a megoldásokon, amikre, ha rájönnek a következő néhány hónapban, 2016-ra már bevezethetik őket.

Idén a turbómotorok miatt lassult a Forma-1, amin az év eleje után túltették magukat a versenyzők, de most, a 16 éves Max Verstappen érkezésével ismét előtérbe került a kérdés: ha egy tinédzser is simán elboldogul, akkor nem elég kemény a Forma-1.

"Nem tudom, beválik-e Verstappen, de az biztos, hogy a kocsit minden gond nélkül tudja majd vezetni. A mi időnkben ez nem lett volna lehetséges, a gépekkel annyira nehéz volt menni" - idézte az Autosport Alain Prostot.

A négyszeres bajnok a 80-as, 90-es években versenyzett, de még tavaly is tesztelt korabeli F1-gépet, egy páréves Red Bullt. Amit még nehezebb volt vezetni, mint a mostani turbós autókat.

"Anno Portugáliában teszteltünk, és (a szünet után) képtelenség volt egy teljes napot végigcsinálnunk. Kizárt, hogy végigbírtuk volna! Fizikailag rettentően megterhelő volt, manapság viszont nem az. Persze ez nem azt jelenti, hogy ugyanaddig kellene visszamennünk, de az autók sebességén és a tapadáson lenne mit változtatni. Most lassú az F1, az igazi Forma-1-et kellene visszahozni" - mondta Prost.

Daniel Ricciardo három és fél éve van a Forma-1-ben, és érzi a különbséget tavalyhoz képest: "Fizikailag nem egyszerű most sem, de mindenképp könnyebb, mint az előző két szezonban. Ha a kocsik gyorsabbak lennének, fizikailag is nehezebb lenne. Nem rossz az egész jelenleg, de egy kicsit lehetne változtatni".