Alonsónak ballépés lenne elhagynia a Ferrarit a McLarenért

2014.10.01. 16:24 Módosítva: 2015.05.02. 04:27
Legalábbis idén.

Ahogy a volt F1-es technikai igazgató, manapság inkább az Autosport szakértője, Gary Anderson fogalmazott, ez olyan lépés lenne tőle, mintha a forró serpenyőből kiugrana a lángoló tűzhelyre.

A Ferrari jelenleg nem topcsapat, és a McLaren sem az, egymással küzdenek a negyedik helyért a Mercedes, a Red Bull és a Williams mögött. A Ferrari jövője a csapatfőnök, majd a 23 évig elnök Montezemolo távozásával átalakulási fázisban van. A McLarentől a Mercedes megy 20 év után, és a Honda érkezésével szintén átalakulási szakaszba kerülnek.

Semmi garancia, hogy a Ferrari versenyképes lesz jövőre, és semmi garancia, hogy a McLaren Honda versenyképes lesz jövőre, sőt, inkább az a valószínű, hogyha még mindkettő sorsa pozitívan is alakul, akkor is a Mercedes, illetve sanszosan a Renault-k mögött lesznek.

Alonsónak tehát egy igazi oka lenne a Ferraritól most a McLarenhez szerződni: a pénz, mert az angoloktól, pontosabban a japánoktól évi 10 millió euróval többet kapna. Nem 22 milliót keresne, hanem 33-at. Ha ez számít neki 13 év Forma-1 után, akkor menjen, de - így kívülről - talán érdemesebb lenne még egy évig maradnia.

A Mercedesnél Lewis Hamilton szerződése jár le 2015 végén, a Red Bullnál Sebastian Vettelé ugyanakkor. A Merci pár hét múlva dupla világbajnok lesz, az RBR meg az volt az elmúlt négy évben, és idén is nyert három futamot, csak neki sikerült a Mercedesen kívül.

Hamilton vagy Vettel sanszosan mozdulni fog egy év múlva, és akkor a helyükre kell valaki. Alonso bármelyik kocsijába átülhetne, talán még választhatna is. A Ferrarinál 2016 végén neki is kifut a szerződése, és az olaszok állítólag már most közölték, nem kérnek majd semmilyen kompenzációt, ha lelép.

A Hondához három évre kellene aláírnia, és a japánok biztosan harakiriközeli állapotba kerülnének, ha a kezdődő projektjükből már egy év után ki akarna ugrani. De legalábbis megkérnék az árát a lelépésnek. És sem a Mercedes, sem a Red Bull nem lenne rászorulva, hogy ezt kifizesse Alonsóért.

Vagyis - hacsak a McLaren Honda nem lesz valami csodából adódóan mindenkit verő szuperautó jövőre - Alonso a saját életét bonyolítaná, ha most hozzájuk igazolna.

Egy év türelemmel messzebbre juthatna.