Az ászok Hamiltonnál és a Red Bullnál, de Buttonnak lehet pókere

2014.10.03. 19:43

Az egész világ arról beszél, hogy Fernando Alonso már a McLarené, és hogy jövő héten bejelentik a szeződtetését a Ferraritól. A Bild közben már azt is állítja, a helyére Sebastian Vettel megy a Red Bullból.

A McLarennél így Alonso és Magnussen lenne, a Ferrarinál Vettel és Raikkönen, tiszta sor. A Mercedesnél 99 százalék esély van a Hamilton-Rosberg páros folytatására, a Red Bullnak viszont csak egy versenyzője van, Daniel Ricciardo. Azaz akad még egy szuper hely az elmúlt négy év világbajnokánál és annál, aki idén egyedüliként nyert futamot - hármat is - a Mercedes mellett.

Nem tudni, hogy Alonso miért lépett ilyen gyorsan, a McLaren Honda sürgette-e, vagy inkább az, hogy a japánok ajánlatot tettek Vettelnek és Hamiltonnak is, és félt, hogy valamelyik - leginkább Vettel - elviszi előle az állást. (Pontosabban azt az évi minimum 33, maximum 50 millió eurót, amit a Honda fizet egy évre.) Esetleg a Ferrari akart-e tőle mielőbbi választ a folytatásról.

Vettelt állítólag a Mercedes csábította, de azt ők sem tudják, Hamilton vagy Rosberg helyére, mert az biztos, hogy az egyik világbajnok lesz, és azt meg akarják majd tartani a németek. Az is fix, hogy mindkét versenyzőjüknek aláírt szerződése van jövőre, vagyis nem tehetik ki egyiket sem, legalábbis nem olcsón.

Button pénteken, Szuzukában, kedvesével
Button pénteken, Szuzukában, kedvesével

Vettel már évekkel ezelőtt mondta, hogy a Ferrari egy álom, egyszer majd szeretne az olaszoknál menni. A Red Bullnál mindent megnyert, kihozta a maximumot belőle, alkalmasnak tűnik az időpont, hogy egy új projektbe kezdjen.

Kérdés, kié lesz az a hely a Red Bullnál. Nagyban függ attól, hogy ki lesz a világbajnok.

Tegyük fel, hogy Rosberg, és Hamilton a második hely után dühösen kilép a szerződéséből, átülne a Red Bullba. Elméletileg megtehetné, fizetési igényeiből engednie kellene, de mivel már a Mercihez igazolása előtt is tárgyaltak egymással, 2012-ben, az RBR valószínűleg nyitott lenne a leigazolására.

Tegyük fel, hogy Hamilton lesz a világbajnok, de egész évi viharos viszonya miatt beint a Mercedesnek, és átül a Red Bullba. Az RBR-nek így még vonzóbb lenne, hiszen Vettel után továbbra is nála versenyezne a címvédő, és elvinné a legnagyobb riválistól az 1-es rajtszámot.

Úgy tűnik, hogy Hamilton a favorit a Red Bullra, csakhogy simán előfordulhat, hogy Hamilton a vb-címével teljesen elégedett lesz, marad a Mercedesnél, hiszen az egyértelműnek látszik, hogy azzal van a legnagyobb esélye jövőre újra bajnoknak lenni. Magyarul: a Mercedes a legjobb kocsi a Forma-1-ben.

Ekkor jöhet képbe egy olyan versenyző, aki az utolsó pillanatig munkanélkülinek tűnik, aztán megüti a főnyereményt: mondjuk Jenson Button, vagy a Ferrarinál készenlétben álló, de Vettel miatt kiszoruló Jules Bianchi.

Természetesen szóba kerülhet más is, Valtteri Bottas például, de neki betonbiztos szerződése van a Williamsszel, esetleg Nico Hülkenberg, ám ő meg nem teljesít nagyot idén. Sergio Perez ügyesen megy - veri Hülkenberget -, de amikor tavaly nagycsapatnál volt, a McLarennél, beégett.

Button vagy Bianchi lenne a legerősebb jelölt, az angol tapasztalata és higgadtsága a fiatal Ricciardo mögött jól jönne, megegyezni sem lenne vele nehéz, minden bizonnyal aláírna csak egy évre is. Bianchival már a jövőbe fektetne az RBR, de az ő szerződtetése saját pilótanevelő programjuk ejtését jelentené, amihez az utóbbi öt évben ragaszkodtak. Jelenleg nincs olyan tehetségük, akit azonnal Ricciardo mellé feltolhatnának, ám egy-két év, hogy a gyorsan fejlődő Kvjat vagy az új szupergyerek, Max Verstappen odaérjen. A rövid időt simán kitölthetné a rutinos öreg, Button.

Az angolt pénteken Szuzukában megkérdezte a Formula1.com, nem érzi-e úgy, hogy ha a McLarennél nem maradhat, elfogytak a lehetőségei, de állítja, "az életben mindig adódik másik lehetőség".