Vettel: Nem a gyenge év miatt menekülök

2014.10.04. 11:43

A pénteki, némileg váratlan bejelentése után, hogy elhagyja a Red Bull csapatát, Sebastian Vettel az indokokról is beszélt.

„Egyértelműen egy borzasztó nehéz döntés volt. 15 évig voltam a Red Bullnál, de most elhagyom őket. Ilyet csak egyszer tesz az ember az életében, úgyhogy elképzelhetik, mennyire nehéz nap és döntés ez nekem. Nem vagyok emiatt boldogtalan, minden versenyt élveztem, és fantasztikus volt az elmúlt hat évem náluk. Az idei szezon nem úgy sikerült, ahogy vártuk, de ez is a verseny, az élet része” – mondta a négyszeres világbajnok, aki hozzátette, hogy újra, másra vágyott, ezért érezte úgy, hogy váltania kell. „Egyre csak növekedett bennem ez az érzés, ami ahhoz vezetett, hogy elhagyjam a Red Bullt, és új fejezetet kezdjek az életemben.”

Azt viszont cáfolta, hogy a sikeretlenség elől menekülne. Mint mondta, így is lehet a döntésére tekinteni, de ő inkább úgy érzi, most jött el az idő arra, hogy valami újba fogjon. Vettel maga nem erősítette meg, hogy a Ferrarinál folytatja, de ezt megtette helyette a csapatfőnök Christian Horner.

Ezzel viszont egyértelművé vált Fernando Alonso távozása az olasz csapattól, akit szinte már alá is írtak a McLarenhez, az angol csapat viszont jelezte, ők egyelőre kivárnának a 2015-ös pilótákra vonatkozó döntéssel. Persze ez vélhetően csak blöff, hiszen a visszatérő Honda mindenképpen szeretne már jövőre egy nagy névvel versenyezni, ráadásul otthon, Japánban jelentenék be, hogy ki lehet az. De várjuk ki a végét.

Ugyanígy blöff lehet Alonso terelése, aki csak annyit mondott, hogy hónapok óta tudja már, mi a terve, már régen elhatározta magát, de egyelőre nem mondja meg, mire készül. Azt viszont nem tagadta, hogy szükség esetén akár szándékosan kimaradna egy évre, mint Alain Prost 1992-ben, a Ferrari és a Williams között.

Alonso tehát tartja magát ahhoz, hogy rengeteg a lehetősége 2015-re, ez Lewis Hamilton szerint a harmadik autós megoldást sem zárja ki, de arra egyre kevesebb az esély, hogy engedélyeznék, vagy meg tudnák valósítani a három kocsis csapatokat már jövőre.

Az is legalább olyan abszurd elgondolás, hogy Hamilton esetleg távozhat a Mercedestől, mint hogy Alonso jövőre nem versenyezne, de ezt sem lehet teljesen kizárni, hiszen bármi történhet az angol és a csapat között, még akkor is, ha Niki Lauda szerint Alonso számára - jelenleg - nincs hely a gyári csapatnál.

Alonso és a McLaren jövője tehát még bizonytalan, az viszont nem, hogy Daniel Ricciardo mellett jövőre már az orosz Danyiil Kvjat versenyezhet majd a Red Bull-Renult-nál. „Reggel árulták el nekem, amikor a pályára értem. Nagyon megtisztelve érzem magam és boldog vagyok, hogy a Red Bull ilyen lehetőséget kínál” – mondta az orosz, aki az RBR fiókcsapatától, a Toro Rossótól érkezik majd, Ricciardóhoz hasonlóan. Őt is előléptetik.

Ott pedig máris elindultak a találgatások, hogy ki lehet majd a tini Max Verstappen társa. Amikor Christian Hornert arról kérdezték, Carlos Sainz Jr. kapja-e az autót, a csapatfőnök sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta az értesülést, csak annyit mondott, hogy mindig a legtehetségesebb fiatalokat akarják előre juttatni.