Új Bianchi-közlemény: stabil, de nagy a baj

2014.10.07. 16:27 Módosítva: 2014.10.07. 16:28

Magyar idő szerint kedd délután új közleményt adott ki Jules Bianchi állapotáról csapata, a Marussia, a versenyző szüleinek beleegyezésével.

Továbbra is az intenzíven tartják a jokkaicsi Mei kórházban, kritikus, de stabil kondícióban, mint eddig, ám új információ, hogy a 25 éves francia pilóta diffúz axionális károsodást (DAI) szenvedett, ami a leggyakoribb eset a súlyos feji sérüléseknél: azt jelenti, hogy nagyon nagy kiterjedésű az agysérülése.

DAI esetén az agy fehérállományát extrém nagy területen érinti a károsodás, ez felelős az eszméletvesztésért és az azt követő vegetatív állapotért. A Wikipédia szerint a betegek 90 százaléka soha többé nem ébred fel a kómából, aki pedig mégis, az is csak súlyos maradandó károsodásokkal. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a DAI is változó súlyosságú lehet, az egészen enyhétől a súlyosig, és tulajdonképpen a súlyosabb agyrázkódások enyhe DAI-nek is tekinthetőek.

A család a kórházzal közös közleményében megköszöni a szurkolók támogatását, valamint az FIA orvosi stábjának és a kórház személyzetének eddigi és folyamatos munkáját.

A kórház tovább folytatja a megfigyelést és a kezelést, és amint szükséges, újabb információkat közöl Bianchi állapotáról.

Az F1-pilóta a vasárnapi Japán GP-n csúszott ki, és ütközött egy másik autót mentő daruskocsinak.

Épp kedden jött a hír Michael Schumacherről, aki szépen gyógyul, és Jean Todt FIA-elnök, volt Ferrari-csapatfőnök szerint hamarosan teljes életet élhet. Ő síbaleseténél egy ponton ütötte be a fejét egy kősziklába, sisakját csak egy konkrét helyen érte az ütés, amitől kómába esett. Bianchinál sajnos nem ez a helyzet, ahogy a bukásról történt videón is látszik, a sisakja nagy felületen találkozhatott a nehézmunkagéppel, az ütés sokkal nagyobb kiterjedésű volt - ez okozhatta a DAI-t.

Schumacher már sokkal jobban van, más típusú agysérülése volt, DAI-ja nem.