Ecclestone magyarázatot követel a Bianchi-balesetről

2014.10.07. 11:55

Aprólékos jelentést rendelt a versenyigazgató Charlie Whitingtól Jean Todt FIA-elnök, és Bernie Ecclestone is részletes riportot vár a vasárnapi, szuzukai Bianchi-bukás miatt, aminek következtében a 25 éves versenyző kórházban fekszik élet-halál között.

„A jelentés célja, hogy kiderüljön, hogyan történt a baleset. Olyan teljesnek és részletesnek kell lennie, amilyen csak lehet” – idézi az FIA közleményét a The Times.

Ecclestone, aki nem volt ott a Japán Nagydíjon, határozottan nyilatkozott az újságnak: „Nem tudom megmondani, mi történt, azt vizsgálat fogja kideríteni. Annyira sokat dolgoztunk a biztonságért. Manapság ha balesetet látunk, a pilóta kikapcsolja a biztonsági övét, lepattintja a kormányt, és kiszáll sértetlenül. Mindig azt mondtam, ha balesetet kell szenvednem, az F1-autóban legyen, mert azok a legbiztonságosabbak a világon. De megtörténik az ilyesmi, és rá kell jönnünk az okokra. Ráadásul egy fiatalemberrel történt, aki nagyon közel áll hozzánk, mindenkit sokkol az eset.”

Bianchi állapota a hétfőihez képest ugyanolyan, kritikus, de stabil, újabb hivatalos közlemény valószínűleg csak akkor lesz, ha valami változás történik.

Balszerencse volt

 „A pályabírók dupla sárga zászlót lengettek Adrian Sutil autójának mentése miatt, ez pedig mindig azt jelenti, hogy az elhaladó versenyzőknek le kell lassítaniuk olyan tempóra, amelyről még az adott körülmények között, vészhelyzet esetén meg tudnak állni" – nyilatkozta kedden Mijazaki Maszamicsi, a szuzukai pálya sajtófőnöke, aki hozzátette, a balszerencse az volt, hogy Bianchi éppen ezekben a pillanatokban haladt át egy vízátfolyáson, ezért a gumik nem tapadtak az aszfalthoz, a pilóta pedig képtelen volt lassítani. „Az eső erőteljesen rákezdett, a pálya vizes volt, de nem annyira, hogy emiatt meg kelljen szakítani a futamot. Azt hiszem, a versenybíróság ugyanígy értékelte a szituációt” – mondta még a szóvivő.