Vettel mestermunkája a Ferrari-szerződés

2014.10.08. 15:50

Hétvégén jelentette be Chris Horner Red Bull-főnök, hogy négyszeres világbajnok pilótája, Sebastian Vettel jövőre a Ferrarihoz szerződik, amitől "visszautasíthatatlan ajánlatot kapott". Vettel és a Ferrari még nem ismerték el hivatalosan, hogy szerződtek, de a sajtóban már megjelentek részletek is a megállapodásról.

Német újságok szerint három évre írt alá plusz két év opcióval, vagyis ötéves projektben gondolkozik. Éves gázsijáról is jelent meg összeg, de ez annyira hihetetlen, hogy leírni is alig merjük: állítólag évi 60 millió eurót alkudott ki magának. Ez több mint kétszer annyi, amennyit idén Fernando Alonsónak fizetett a Ferrari, és természetesen rekord. A Forbes számításai szerint, ha tényleg ennyit kap, a világ legjobban fizetett sportolója lesz. Valójában más dimenzióba helyezné nem csak az F1, de az egész sportvilág gazdasági megítélését. Átszámítva 18,5 milliárd forintot kapna egy évre.

Nem csak az összeg észbontó, hanem az is, ahogy Vettel az átigazolását intézte: mindent saját maga tárgyalt le, mert neki nincs se menedzsere, se ügynöke, magának intézi az ügyeit.

"Van fejem és van agyam. Nem vagyok teljesen egyedül, van egy haverom, akivel megbeszélem a dolgokat és van egy ügyvédem. És szerintem elég idős vagyok már, hogy megoldjam" - nyilatkozta Vettel.

Niki Lauda szerdán azt mondta, hogy Alonso múlt csütörtökön aláírt a McLarenhez, ezután fordult a bajnok felé a Ferrari. Az persze feltételezhető, hogy nem egy nap alatt sikerült megállapodniuk, Vettel és az olaszok hetek, ha nem hónapok óta kapcsolatban lehettek már.

A McLaren és Alonso még szintén nem jelentették be megyegyezésüket, sőt, szombaton az angolok főnöke, Ron Dennis cáfolta, hogy aláírtak volna, állítja, neki még egy pilótája sincs jövőre.

Alonso azt mondja, saját kezében a döntés, bár kívülről úgy tűnik, a McLaren maradt az egyetlen ütőképes opciója jövőre.

A Ferrarinál Vettel csapattársa 2015-ben legjobb F1-es haverja, Kimi Raikkönen lesz. Helyét a Red Bullnál Danyill Kvjat veszi át a Toro Rossótól, akinek helyére Carlos Sainz Jr. a favorit.