Ferrari: Rúgjuk szét a seggüket, kerül, amibe kerül!

2014.10.16. 14:07

Kedd óta van hivatalban a Ferrari új elnöke, Sergio Marchionne, aki 23 év után váltja a cég élén Luca di Montezemolót. Az új főnöknek határozott elképzelése van róla, hogy kellene feltámasztani az évek óta, de idén különösen szenvedő F1-csapatukat, és utolérniük az ellenfeleket.

"Rúgjuk szét a seggüket, méghozzá gyorsan. Kerül amibe kerül. Lehet, hogy elszúrjuk, de nincs veszítenivalónk, rendben? Kockáztassunk!" - fejtette ki hitvallását a kanadai-olasz állampolgár Marchionne, aki korábban a döglődő Chryslert támasztotta fel.

Az Autocar magazinnak adott interjújában az is kiderült, mikor lett elege a Ferrari szenvedéséből, és határozta el, hogy eltávolíttatja Montezemolót.

"Folyamatosan azt hallom, hogy a versenyzés nem atomfizika, és a teljesítmény rengeteg dologtól függ. És akkor elmegyek Monzába, és azt látom, hogy az első hat kocsi nem Ferrari, de még csak Ferrari-motorja sincs. Azonnal felmegy a vérnyomásom."

A szeptemberi Olasz Nagydíjról beszélt, amikor Alonso autója lerobbant, Raikkönen meg kilencedik lett - teljes égés hazai pályán.

"Az F1-ben az a Ferrari, ami nem nyer, nem Ferrari. El tudok viselni peches időszakokat, de ez nem válhat a márka részévé" - fejtette ki Marchionne, aki 14 évesen került Olaszországból Kanadába, ott csinált karriert, majd Európába visszatérve is sikereket ért el, és most, 62 évesen jutott a Ferrari élére.

Első konkrét lépése, hogy lecseréli Fernando Alonsót Sebastian Vettelre, bár még nem hivatalos, de jövőre már a német lesz a Ferrari vezető pilótája, Raikkönen csapattársaként.

Alonso távozását sem jelentették még be, de szerda este egy olasz talkshow-ban Montezemolo is arról beszélt, hogy a spanyol biztosan távozik tőlük.

A Mercedeshez akar menni, de több mint valószínű, hogy a McLaren Honda lesz a következő csapata. Rosszabb esetben kihagy egy évet.