F1: helikopterrel menthetnék az autókat

2014.10.29. 10:17 Módosítva: 2015.05.02. 03:51

Egy svájci cég helikopteres mentést alkalmazna a Forma-1-ben, hogy ne történhessen meg többé a Jules Bianchiéhoz hasonló baleset. A francia pilóta egy traktornak ütközött, amikor épp egy másik autót vontatott el a kavicságyból Szuzukában, a versenyző azóta is kómában van élet-halál között.

Az Air Zermatt képviselője azt mondja, az ő módszerük ezt kizárná. "A baleset a mi mentési rendszerünkkel elkerülhető lett volna, mert nem lett volna munkagép a pályán" - idézte Jürgen Königet a svájci Blick.

A helikopteres mentést ráadásul majdnem 10 éve, a 2005-ös dubai A1 GP-n már kipróbálták, sikerrel, videó is van róla, ahogy az egyik kocsit így vitték el a pályáról. A földön egy ember kellett az akcióhoz.

A1 GP autó mentése helikopterrel, 2005, dubai

Az Air Zermatt utána az F1-re is jelentkezett a FIA-nál, de kérésükre nem kaptak választ, állítja König.

A szövetség most többtagú vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy kielemezzék Bianchi bukását, és rájöjjenek, hogyan lehetne az ilyesmit kizárni a jövőben. Képben lehet darus mentés, illetve olyan vontató-emelő gép kifejlesztése, ami nem okozhatna ekkora kárt ütközés esetén sem. Szigorítják továbbá a sárga zászlós szabályokat is, az autóknak komolyabban kell majd lelassítaniuk, és bizonyos sebességkorlátozást betartaniuk. A hétvégi Amerikai GP-n már tesztelhetnek is valamilyen megoldást.