Ecclestone: Felejtsék el a harmadik autót

2014.11.02. 15:57

"Felejtsék el a harmadik kocsit. Kettőt sem tudnak megengedni maguknak" - idézte a Crash.net Bernie Ecclestone-t, aki ezzel lezárta az utóbbi hetekben felmerült háromautós csapatok kérdését.

A lehetőség azután vetődött fel, hogy a Marussia és a Caterham is tönkrement, így négy autóval kevesebb indul a vasárnapi amerikai futamon. Aztán szombaton Ecclestone már azzal ijesztgetett, hogy jövőre csak 14 autó maradhat, mert a Sauber, a Force India és a Lotus is anyagi gondokkal küzd. Az előbbi két istálló az Amerikai GP feladásával is fenyegetőzött, de Ecclestone garantálja, hogy versenyezni fognak.

Az F1-főnök szerint a válság az ő hibája is, mert rosszul osztják szét a Forma-1 bevételeit, pontosabban igazságtalanul, ezért legszívesebben széttépne és újrakötne minden szerződést. De ezt jelenleg nem teheti meg, mert öt csapat, a McLaren, a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes és a Williams elégedett a feltételekkel.

A többiek jóval kevesebb pénzt kapnak, és hogy kiegyenlítődjenek a viszonyok, mindent újra kellene tárgyalni. Ecclestone azt mondta, nem tudja, mit lehetne tenni, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. Adhatna pénzt a kicsiknek, csakhogy a megegyezések szerint, "ha valaki kap 10 ezer dollárt, akkor mindenkinek kapnia kell 10 ezer dollárt". Sőt, a nagyobb csapatoknak többet.

Vagyis egyelőre minden marad a régiben, a kisebbek megpróbálnak szponzorokat szerezni, és fizetős pilótákat igazolnak, mint a Force Indiánál Sergio Perez, illetve a leendő sauberes Marcus Ericsson, akinek szerződtetését szombaton jelentette be a svájci csapat.