Sára, Márió
2 °C
6 °C

Fel kell spanolnom Massát, hogy kisegítsen

2014.11.11. 11:48

Az utolsó futamon dől el a világbajnokság a Forma-1-ben, Abu-dzabiban, november 23-án Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg bajnok lesz. Az angol 17 ponttal vezet, és a duplapontos szabály miatt, azaz hogy 25 helyett 50 pont jár a győztesnek és kétszer annyi az első tíznek is, nem kell nyernie, elég másodikként célba érnie csapattársa mögött a címhez. Vagyis Rosbergnek szüksége van valakire, aki közé és a másik Mercedes közé férkőzik.

"Nagy kár, hogy nincs már a saját kezemben (a vb), főleg hogy csak négy ponton múlik. Lewis nem lehet jobb harmadiknál, amit nehéz elképzelni ezzel a kocsival. Nem is tudom, ki lehetne második, talán a Williamsnek kijöhet a lépés. Félelmetes lenne, ha valami csodával valahogy feljönnének. A végsebességüket nézve ez reális. Motiválnom kell Felipe Massát, hogy abszolút csúcsformában legyen, másodiknak fusson be, miközben én nyerek" - tervezgetett Rosberg.

Idén 18 futamból 11-en lett első-második a két Mercedes, ami rekord, a Senna-Prost kettős 1988-as csúcsát döntötték meg a hétvégén, Brazíliában. A Merci 18-ból 15 versenyt nyert, mint Senna és Prost anno, még ezt is túlléphetik a zárófutamon.

Rosbergnek nincs min gondolkoznia, ahogy mondja, győzelemre van szüksége, és Hamilton nem lehet mögötte második, mert akkor csak 14 pontot hozna rajta, és az angol 3 ponttal bajnok lenne. Rosberg azért beszélt négy pont hiányról, mert pontazonosság esetén a több győzelem döntene, és abból Hamiltonnak 10 van, míg neki jelenleg csak öt. Hamiltonnak pechje van a dupla ponttal, mert ha normálisan számítanák az utolsó nagydíjat is, elég lenne hatodikként bekocognia Abu-dzabiban.

Így lehet bajnok Hamilton - vagy Rosberg
Így lehet bajnok Hamilton - vagy Rosberg

A német nem tagadta, reményt ad neki ellenfele interlagosi hibája, Hamilton a futam közepén kicsúszott, de vissza tudott jönni, és még így is második lett.

"Jó tudni, hogy ilyesmi megtörténhet, remélem, kissé megcsappant az önbizalma. Megmutatta, hogy képes hibázni az utolsó futamon is. Nyernem kell Abu-dzabiban, de bármi lehetséges, meglátjuk" - idézte az Autosport a bizakodó Rosberget.

Akiről Rosberg nem beszél, pedig tehetné, az Valtteri Bottas, a másik williamses, aki a szezon nagyrészében gyorsabb volt Massánál, és több dobogós helyezése is van. Neki ugyanúgy kijöhet a lépés, mint a brazilnak, sőt, így akár ő is elveheti a bajnokságot Hamiltontól.