A McLaren december 1-ig nem jelenti be Alonsót

2014.11.19. 02:08

Legalább tíz napig húzódik még Fernando Alonso tényként kezelt átigazolása a McLaren Hondához, miután az istálló Twitteren közölte, december 1-ig biztosan nem hirdeti ki jövő évi pilótakettősét.

"Tudjuk, hogy várják már a híreket a felállásunkról, december elseje után fogjuk bejelenteni, itt" - írták.

A BBC szerint már nem Alonso, hanem csapattársa miatt tart a várakozás: nem tudják eldönteni, jelenlegi versenyzőik közül Kevin Magnussent vagy Jenson Buttont tartsák meg.

"Az optimális kettős kiválasztása nagyon fontos folyamat, így precíz és hosszadalmas elemzést igényel" - közölte a csapat.

Elméletileg a 22 éves Magnussent akarták megtartani, de a 34 éves Button 106 pontot szerzett, a dán csak 55-öt, és legutóbb, Brazíliában is nagyon megverte ellenfelét: negyedik lett, míg vetélytársa kilencedik.

Magnussen tizedannyit se keres, mint Button, ám szintén az angol mellett szól, hogy Alonso őt preferálná a rutinja és a személyisége miatt. Valószínűleg a McLaren szponzorai is őt szeretnék népszerűségéért, valamint reklámértékéért, de egyelőre valószínűleg nincs meg a pénz a gázsijára, ami évente 10 és 15 millió euró között volt eddig.

Mindenesetre úgy tudni, a McLaren megerősítette Buttont menedzsmentjének a hétvégén, hogy még nem döntötték el, ki lesz Alonso társa jövőre.

Az már immár biztos, hogy az utolsó, hétvégi futamon sem tudunk meg semmit. Annak is része van ebben, hogy a McLaren még megelőzheti a konstruktőrök között a negyedik helyezett Ferrarit. 49 pont van köztük, a duplapontozás miatt még 86-ot lehet szerezni maximum, így a McLaren "a lehető legjobb eredmény elérésére koncentrál", emiatt is hallgat továbbra is.

A spanyol átigazolása minden idők egyik leghosszabb és legfárasztóbb pilótaszerződtetése a Forma-1-ben, tulajdonképpen mintegy 14 hónapja húzódik. A McLarennél már tavaly szeptemberben arról beszéltek, őt akarják, a tárgyalások majdnem két hónapja kezdtek komolyra fordulni, amikor kiderült, hogy a Ferrari leigazolta Sebastian Vettelt a Red Bulltól.

Azt a megállapodást sem jelentették még be, mert valószínűleg addig nem tehetik, amíg Alonso nem tisztázta a jövőjét.

Természetesen nem kizárt, hogy a huzavona oka az, hogy az elmúlt két szezonban teljesen sikertelen McLaren így igyekszik ismét magára vonni a figyelmet, hogy aztán Alonso érkezése minél nagyobbat üssön.

Az angolok azt is közölték, hogy a múlt pénteken először kipróbált motorjukat az Abu-Dzabi GP utáni gyakorláson tovább tesztelik, az idei kasztniban. Jövő hét kedden és szerdán futnak idén utoljára F1-es kocsik.