Az év szívása: kirúgták a Ferrari csapatfőnökét

2014.11.24. 13:58

Már nem Marco Mattiacci a Ferrari Forma-1-es csapatfőnöke, hétfőn az istálló közölte, hogy leváltották, és a helyére Maurizio Arrivabenét nevezik ki.

Mattiacci rövidke F1-karrierje így véget ért, ráadásul igen szerencsétlen sztori az övé, mert nem csak a csapattól, az egész Ferraritól távoznia kell. Mattiacci nem F1-es szakember volt, hanem a cég észak-amerikai ágát vezette, nagyszerű eladási számokat produkált, fellendítette a márkát Amerikában. A vállalat egyik legsikeresebb és legmegbecsültebb dolgozója volt, amikor Luca Di Montezemolo elnök áprilisban kitalálta, legyen ő az eredménytelenség miatt távozó Stefano Domenicali utódja.

Nem volt jó kör Mattiaccinak
Nem volt jó kör Mattiaccinak

Mattiacci áprilisi tréfának gondolta az ötletet, de Montezemolo meggyőzte, vállalja el a posztot. Öt hónappal később viszont Montezemolót is leváltották, és utódja, Sergio Marchionne most menesztette Mattiaccit is.

Az új főnök hozza a saját emberét, Arrivabene Ferrari-közeli figura, igazi sportmenedzser. Dolgozott a Philip Morrisnál, a Ferrari marlborós szponzorációjáért felelt, de megfordult a Ducati MotoGP-csapat és az AC Milan futballklub környékén is.

Marchionne, Ecclestone és Arrivabene
Marchionne, Ecclestone és Arrivabene

Marchionne azzal indokolta választását, hogy Arrivabene igazi F1-bennfentes, átfogóan ismeri a sportágat és nagyon tapasztalt topmenedzser.

A Ferrarinál ezzel valószínűleg lezárult a hatalomváltás, fél év alatt ment két csapatfőnök, egy elnök és egy csúcspilóta, Fernando Alonso, akinek helyét Sebastian Vettel veszi át.

A Ferrari 1993 óta a legsikertelenebb szezonján van túl, akkor fordult elő legutóbb, hogy egyetlen futamot sem tudtak megnyerni.