McLaren: 55>126

2014.11.28. 09:25

"Sajnos csak második lett, nehéz a jó időben a jó helyen lenni a Forma-1-ben. Jövőre nem hiszem, hogy sikerül neki. Az a valószínű, hogy a GP2-ben kell maradnia, és meg kell nyernie a bajnokságot" - mondta a McLaren egyik jövő évi ülésére titkos esélyesnek tartott Stoffel Vandoornról a csapatfőnök, Eric Boullier, vagyis valójában két ember esélyes arra, hogy Fernando Alonso társa legyen jövőre. A jelenlegi pilóták egyike, Kevin Magnussen, vagy Jenson Button.

Ránézésre lehetne dönteni köztük, hiszen Button 10-9-re nyerte az időmérőket, ám ennél sokkal meggyőzőbb, hogy a futamokon több mint kétszer annyi pontot szerzett, mint Magnussen: 126 vs. 55. Csakhogy ezt valamiért figyelemre sem méltatja Boullier és a McLaren.

"Ha csak a statisztikákról szólna a dolog, könnyű lenne. Elővenném a számológépem, és meghozhatnám a döntést, de ez nem így működik. Nem beszélek erről többet, eleget beszéltünk már erről" - zárta rövidre a témát az Autosportnak is Boullier.

A McLaren-elnök Ron Dennis az újság szerint Magnussent preferálja, mert több mint tíz évvel fiatalabb, és valószínűleg azért is, mert tizedannyit keres, mint Button. A szakmai stáb rutinosabb tagjai viszont Buttont szeretnék, és őt akarja Alonso is.

Csak feltételezni lehet, hogy mi folyik a háttérben, főleg, hogy a McLaren már időpontot is mondott, hogy mikor jelenti be jövő évi pilótakettősét, leghamarabb jövő hétfőn.

Elképzelhető, hogy Dennis enged a többségnek, de Button fizetését már nem tudja zsebből állni az istálló, és még mindig tárgyalnak egy szponzorral vagy szponzorokkal, akik beszállásukkal finanszíroznák az angolt.

A másik, sokkal egyszerűbb és valószínűbb magyarázat, hogy Dennis egyszerűen nem bízik Buttonban, mert nem az ő embere. Button egyértelműen az előző csapatfőnök, Martin Whitmarsh találmánya, akit Dennis az év elején túrt ki a hatalomból a McLarennél. Whitmarsh szemelte ki, ő hozta el világbajnokként a Brawn GP-től, illetve a Mercedestől Buttont, 2009 végén.

Hasonlíthat a helyzet a Ferrarira, ahol az új elnök, Sergio Marchionne előbb kirúgta elődje, Luca Di Montezemolo pilótáját, Fernando Alonsót, aztán kirúgta elődje csapatfőnökét, Marco Mattiaccit, és saját embereit ültette a helyükre.

Button az idei és a tavalyi csapattársa ellen

2014

            JENSON BUTTON      KEVIN MAGNUSSEN
PONT             126                          55
IDŐMÉRŐ       10                            9

2013

            JENSON BUTTON      SERGIO PEREZ
PONT             73                             49
IDŐMÉRŐ       9                             10

Perezt egy éve, első szezonja után elküldte a McLaren.