Szilvia
5 °C
16 °C

Kiskapun át kerítené be a Ferrari és a Renault a Mercit

2014.12.09. 14:14

Nem tudtak megállapodni a motorgyártók a jövő évi motorszabályok lazításáról, a Mercedes köti az ebet a karóhoz, és semmiféle szezonközbeni fejlesztést nem akar, míg a Ferrari és a Renault ragaszkodna ehhez. A Mercedes sokkal jobb turbómotorot gyártott, mint két ellenfele, és megtartaná előnyét, másrészt a fejlesztés befagyasztásával rengeteg pénzt is megspórolna.

A lazításhoz egyhangú döntés kell, mindenkinek el kell fogadnia, de ha ezt nem sikerül összehozni, 2016-ra többségi döntéssel szinte bármilyen motorszabályváltoztatást be lehet vezetni - radikális módosításra készül a Ferrari és a Renault, ha idén, illetve 2015-ben nem jár sikerrel.

Az Autosport információi szerint viszont lehet, hogy mégis sikerül jövőre elérniük az akaratukat, ugyanis a Ferrari kiskapura bukkant a szabályzatban. 2014-re konkrétan kimondta a szabálykönyv, hogy a motorokat február 28-ig homologizálni kell, vagyis le kell adni a végleges változatot a FIA-nak, és utána már nem lehet változtatni, illetve csak egészen minimálisan.

A ferraris James Allison viszont az abu-dzabi csapatmítingen a FIA-nak jelezte, hogy 2015-re nincs dátum az előírások között, vagyis akkor lehet véglegesíttetni a motort, amikor azt a gyártója/csapata akarja. A FIA elismerte, hogy valóban hiányzik a konkrét dátum, de 2015-ös futamon 2015-ös motorral kell indulni, vagyis a homologizáció dátuma a nyitóverseny időpontja, legkésőbb 2015 március 15. Ha addig ez nem történik meg, a 2014-es motorral kell versenyezni.

Elképzelhető, hogy még ezt is érdemes lenne bevállalni, ha aztán pár futammal később egy jobb, fejlettebb motorral tudna kijönni a Ferrari és a Renault.

A Honda jövőre tér vissza az F1-be a McLarennél, az ő turbójának homologizációja egyértelműen meg van határozva, 2015 február 28.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?