Alonso és Button a McLaren két pilótája

2014.12.11. 02:00

Csütörtökön fél 12-kor hivatalosan is megerősítette a McLaren Honda 2015-ös pilótakettősét: Jenson Button lesz Fernando Alonso csapattársa az istállónál. A BBC úgy félnappal korábban megtudta mindezt.

A spanyol szerződtetése hónapok óta nyílt titok volt, már ő maga is elismerte közvetve, a kérdés az volt, ki vezet mellette. A bejelentés is azért csúszott heteket, mert nem tudták eldönteni, Buttont vagy idei másik versenyzőjüket, Kevin Magnussent tartsák meg. Végül, több tanácskozás és többszöri halasztás után az angolra esett a választás.

Alonso 2007 után tér vissza a McLarenhez, akkor a szezon végén távozott is, mert összeveszett Ron Dennis csapatfőnökkel. Dennis most a McLaren elnökeként a Honda kérésére visszaigazolta, és a tapasztalt Buttont tartja meg.

Button első szavai a megerősítés után...

...inkább Ron Dennistől származhatnak, legalábbis a harmadik mondat: "Nagyon izgalmas 16. F1-szezon elé nézek, ami a hatodik lesz a McLarennel nekem. Amint Fernando, én is biztos vagyok benne, hogy a McLaren a Hondával nagyszerű dolgokat fog elérni. Hihetetlenül keményen fogunk dolgozni, hogy együttes munkákkal egy brilliánsan hatásos nyerő csapatot alakítsunk ki".

Ezek viszont már biztosan Button saját szavai: "Felnéztem Ayrton Sennára, de engem inkább a McLaren Hondá-s csapattársa, Alain Prost inspirált kissrácként. Ahogy azt a brutálisan gyönyörű piros-fehér autót GP-győzelmekre és vb-címekhez vezette, számomra maga volt a művészet. Az ő vezetési stílusát próbáltam átvenni. Az új McLaren Honda részének lenni fantasztikus lehetőség mindannyiunknak, lenyűgöző, hogy a projekt tagjának választottak. Alig várom, hogy kezdjünk. Örülök, hogy Kevin is az istállónál maradhat, nagyon gyors versenyző és jófej srác."

A 34 éves brit karrierje - a vártakkal szemben - így folytatódik, 16. idényét kezdi jövőre a Forma-1-ben, a hatodikat a McLarennél. Mindenki azt hitte, Magnussen lesz a szerencsés, mert 12 évvel fiatalabb, és kevesebb, mint tizedannyi a gázsija. Button viszont 10-9-re verte az időmérőkön, és 60 százalékkal több pontot szerzett a dánnál.

"Most ébredtem, mi a fene történik?!" - twittelte a bejelentés után pár perccel.

Button eddig évi 15 millió eurót keresett, a BBC szerint új, egyéves szerződésével ennek mintegy a felét kapja majd jövőre. Alonso 30 millió eurót kasszírozhat szezononként, és 2+1 évre írt alá, de úgy, hogyha nem jönnek az eredmények, 2015 végén távozhat, állítja a BBC.

Ron Dennis a kivárásról

"Már egy ideje leszerződtettük Fernandót, de úgy döntöttünk, nem jelentjük be egy ideig, amíg nem szerződtettük Jensont a csapattársának. Jópár okból Jensonnal meglehetősen hosszú ideig tartott az egyezkedés, de most, hogy véget ért, biztosak vagyunk benne, hogy együttműködésünk olyan sikeres lesz a jövőben, mint a múltban volt. Ne legyen kétségük, Jenson 100 százalékosan elkötelezett a McLaren-Hondához, a Forma-1-hez és a győzelem iránt."

Mindkét pilóta világbajnok, Alonso 2005-ben és 2006-ban, Button 2009-ben nyert, előbbi Renault-val, utóbbi az egy évet létezett Brawn Mercedesszel.

Kevin Magnussen a McLaren tartalék versenyzője marad 2015-re.

A 2015-ös pilótafelállás

    McLaren: Fernando Alonso, Jenson Button.
    Mercedes: Lewis Hamilton, Nico Rosberg.
    Red Bull: Danyiil Kvjat, Daniel Ricciardo.
    Ferrari: Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen.
    Williams: Felipe Massa, Valtteri Bottas.
    Sauber: Felipe Nasr, Marcus Ericsson.
    Force India: Nico Hülkenberg, Sergio Perez.
    Toro Rosso: Max Verstappen, Carlos Sainz Jr.
    Lotus: Pastor Maldonado, Romain Grosjean.