Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Dejà vu: Alonso pont azt mondja, mint 8 éve

2014.12.11. 15:15

„Kisgyerekként a McLaren volt a kedvencem. Hét-nyolc évesen mindig Sennát és Prostot láttam a tévében küzdeni az első helyért, amikor a játékboltban választhattam, mindig az ő kocsijuk kellett, így a legtöbb F1-es játékautóm McLaren volt. Persze Sennáé volt a kedvencem. Arról álmodtam, egyszer majd én is azt vezetem” – nyilatkozta 2007 januárjában Fernando Alonso, amikor először szerződött a McLarenhez.

Csütörtökön hivatalosan is bejelentették, amit hónapok óta mindenki tudott a Forma-1-ben és környékén, hogy Alonso újra a McLarenhez szerződik.

Most ezt a bemutatkozó szöveget adta ki a nevében az istálló: „Sosem titkoltam mély tiszteletem Ayrton Senna iránt, ő volt a kedvencem, a bálványom. Még mindig emlékszem, hogy gyerekként kint voltak a poszterei a szobámban, a játékautóimra, amikkel arról álmodtam, egyszer Ayrtonhoz hasonlóan fogok vezetni. A gokartom fényezése a Forma-1 történetének leghíresebb kettősét idézte, a McLaren Hondáét, amit Ayrton vezetett, azt a kettőst, amihez most csatlakozom. Micsoda megtiszteltetés, hogy velük indulhatok a következő F1-világbajnokságon.”

Alonso szerződésének hosszát nem erősítették meg, úgy tudni, 2+1 évre írt alá, de akár már az első év végén kiszállhat, ha nem jönnek az eredmények. A spanyol semmi ilyesmire nem utalt, nem is utalhatott, sőt, a közleményben az szerepel: „Elképesztő lelkesedéssel és elszántsággal szállok be a projektbe, és tudom, hogy időre lesz szükség, hogy elérjük a céljainkat. Nekem ez nem probléma.”

Kiderült, amit szintén sejteni lehetett, hogy nem két nap alatt állapodtak meg. „Az elmúlt bő egy évben rengeteg ajánlatot kaptam, nagyon csábítóakat, de a McLaren Honda több mint egy éve megkeresett, és felkért, hogy legyek aktív partnere a Forma-1-ben, amit oly sokáig uralt. Van időnk, vannak reményeink és megvannak a szükséges forrásaink. Keltsük életre a legendát, ez a célunk.”

Ron Dennis meglehetősen visszafogottan dicsérte saját istállóját, sőt, inkább a versenyzőit éltette. Arról nagyon keveset mondott, hogy miért húzta ennyi ideig a bejelentést, annyit jegyzett meg, hogy Alonsóval már régebben megegyeztek, Buttonnal viszont elhúzódtak a tárgyalások. Különben új kettősét magasztalta.

„A McLarennél mindig a lehető legerősebb pilótapárost akartuk összeállítani, és meggyőződésem, hogy Fernandóval, valamint Jensonnal újra ezt hoztuk össze. Fenomenálisan tapasztaltak, összesen épp 500 nagydíjon indultak, amiből 47-et megnyertek. Fernando 32 győzelme és 97 dobogója, Jenson 15 győzelme és 50 dobogója jövőre és még jópár szezonon át fogja előrevinni a McLaren Hondát. Mindketten világbajnokok, Fernando nem egyszer, de kétszer is. 33 évesen minden tekintetben profikarrierje legjobb időszakában van, ám Jenson is világbajnok, a legalaposabb, leggyorsabb srácok egyike. Biztosan mondhatom, hogy miénk a legjobb pilótafelállás az összes F1-istálló közül.“

2007-ben is az övék volt persze a legjobb – Hamiltonnal –, sőt, Alonso és Dennis ugyanekkora barátok voltak, aztán csúnyán elbukták a világbajnokságot, és még csúnyábban szakítottak alig egy évvel később.

Dennis és Alonso 2007 januárjában
Dennis és Alonso 2007 januárjában

A motorszállítóként visszatérő Honda is sokat vár a kapcsolattól újra, bár Arai Jaszuisza gondolata, miszerint első közös, pár héttel ezelőtti, abu-dzabi teszten szerzett tapasztalataikból akarják továbbvinni a turbómotorjuk fejlesztését, azért kissé viccesen hangzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?