Michael Schumacher 365 napja élet és halál között

2014.12.29. 11:41

Michael Schumacher ma egy éve, 2013. december 29-én, családjával a franciaországi Méribelben síelt, amikor súlyos síbalesetet szenvedett. A korábbi hétszeres F1-világbajnok elhagyta a kijelölt sípályát, majd egy kő megdobta a síléceit és fejjel egy sziklára zuhant. A német olyan erővel csapódott be, hogy a sisakja kettényílt a sziklán. A sisakon volt egy Gopro-kamera is, feltehetően az is hozzájárult a sérülés súlyosságához.

Amikor a hegyi mentők percekkel később odaértek, még magánál volt, de zavaros volt a tudata, helikopterrel a grenoble-i kórházba szállították életveszélyes állapotban. Az életmentő műtét után kómába esett.

Másnap a műtétet végző orvosi stáb részletesen beszámolt Schumacher állapotáról, így kiderült, hogy vérrögöt távolítottak el az agyából, de vérömleny, agyi ödéma és kétoldali agysérülés miatt csökkenteni kellett a nyomást a koponyájában. Még aznap újra, másodszor is meg kellett műteni, hogy eltávolítsanak egy újabb vérömlenyt.

További műtétekre már nem volt szükség, de január 1-én, a menedzser Sabine Kehm - az első sajtótájékoztatóján - csak annyit mondhatott, hogy továbbra is stabil, de kritikus, életveszélyes állapotban van Schumacher. Így volt ez január 3-án, a német 45. születésnapján is, amikor száznál is több Ferrari-szurkoló utazott Grenoble-be a kórházhoz, hogy tiszteletét lerója.

Legközelebb január 30-án adtak ki hivatalos közleményt Schumacher állapotáról, amikor megkezdték az ébresztési folyamatot. Fokozatosan csökkenteni kezdték az altatás mértékét. Eközben megkezdődött a baleset kivizsgálása is, ami egészen február közepéig elhúzódott. Többek között Schumacher fejkamerájának felvételeit is kielemezték, majd végül megállapították, hogy a német nem ment túl gyorsan, senkit nem találtak felelősnek, és hivatalosan balesetnek minősítették az esetet.

A család márciusban még csak bizakodott, hogy Schumachernek lesz elég ereje a felépüléshez, áprilisban viszont már jó hírekről számolhattak be, amikor pillanatokra magához tért. Ám hogy mennyire hosszú és nehéz út állt és áll előtte, jól jelzi, hogy csak június közepén hagyhatta el a grenoble-i kórházat. Onnan Leasanne-ba, az otthonához közelre szállították át, ott folytatta a rehabilitációt szeptemberig, amikor végleg hazaengedték svájci otthonába.

Kehm november végén és december 28-án, egy nappal a baleset évfordulója előtt arról beszélt, hogy időt kell adni Schumachernek, nem szabad sürgetni a felépülést, ami évekig is eltarthat, ugyanakkor mindkétszer megerősítette, hogy a sérülés súlyosságának megfelelő ütemben halad a lábadozás.

A kezelése viszont nem zajlott nyugodtan, január elején egy újságíró papnak öltözve próbált a közelébe kerülni, később két, a kórházba látogatóba érkező férfi akart fotót készíteni róla, majd egy német férfi ellopta a francia klinikáról az aktáit, és azt nagyjából 15 millió forintért akarta eladni több újságnak is. Őt végül elfogta a svájci rendőrség, de a férfi felakasztotta magát a cellájában.