Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyerte a McLaren-Honda a motorcsatát

2015.01.17. 18:39

 A másik három motorgyártóhoz hasonlóan a Honda is fejlesztheti turbómotorrendszerét idén, döntött a FIA. A szövetség az év elején közölte a módosított motorszabályokat, amiben engedélyt adott a Ferrarinak, a Mercedesnek és a Renault-nak a fejlesztésre, az idén az F1-be hét év után visszatérő Hondának viszont csak február 28-ig. Ez egyértelműen igazságtalan volt, és a McLaren-Honda azonnal reklamált is a FIA-nál.

A hét elején találkoztak a felek, a megbeszélés eredményesen zárult, a szervezet levelet küldött a csapatoknak, amiben közölte a japánokra vonatkozó határozatot. Az Autosport is megkapta ezt a levelet, az áll benne, hogy a Honda is változtathat a motoron, viszont korlátozottabban, mint a többiek.

A motorrendszert 66 részre osztották, ebből öt fix, a maradék 61-ből 32-n lehet változtatni a szezonban a Ferrarinak, a Mercedesnek és a Renault-nak. A Hondának viszont csak annyit, amennyit a többiek változtatnak. Pontosabban: ha a Ferrari hatot, a Merci ötöt, a Renault nyolcat módosít, akkor a számokat összeadják, és harmadolják a Hondának, ami így hatot változtathat. (Mindig lefelé kerekítenek.)

A Honda ezzel megkapta az esélyt a felzárkózásra, vagy legalább arra, hogy ne maradjon le még jobban a már tavaly is turbós riválisoktól.