Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bianchi tragédiája átírta az F1-es startidőket

2015.01.20. 12:53

Jules Bianchi balesete módosította a Forma-1 időbeosztását is, a tragédia vizsgálatának egyik konklúziója az volt, hogy el kell kerülni a koraesti befutókat. Biztonsági okokból így öt futam rajtját egy órával korábbra tették idén, így akarják elkerülni, hogy a pilóták szürkületben versenyezzenek.

A Forma-1 Menedzsment (FOM) nyilvánosságra hozta a szezon 20 versenyének részletes időbeosztását, ebből derült ki, hogy az ausztrál, a malajziai, az orosz, a kínai és a japán futam a szokottnál egy órával előbb indul. Ausztráliában helyi idő szerint délután négykor, Malajziában háromkor, a másik három versenyen kettőkor lesz a rajt. Ausztrália pár hete még azt hangoztatta, hogy nem idomul az F1 iránymutatásához, és nem akarja elmozdítani a 17 órai startot, de úgy látszik, nem hagytak neki választási lehetőséget. A Malajziai Nagydíj rendezői örülnek a változásnak, mert így az általában délután érkező trópusi esőt is elkerülhetik.

Bianchi a 2014-es Japán GP-n, erős esőben, szürkületben szenvedett súlyos balesetet, a pályáról kicsúszva egy mentésben részt vevő traktornak csapódott, azóta is kómában fekszik. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) utána úgy döntött, hogy több kötelezően ajánlott javaslattal is igyekszik csökkenteni a balesetek esélyét.

Az egyik ilyen direktíva, hogy a nagydíj - az éjszakai villanyfényes GP-ket kivéve, természetesen -, legalább négy órával alkonyat előtt kezdődjön. Így a befutóig nem változnak számottevően a látási viszonyok.