Bianchi tragédiája átírta az F1-es startidőket

2015.01.20. 12:53

Jules Bianchi balesete módosította a Forma-1 időbeosztását is, a tragédia vizsgálatának egyik konklúziója az volt, hogy el kell kerülni a koraesti befutókat. Biztonsági okokból így öt futam rajtját egy órával korábbra tették idén, így akarják elkerülni, hogy a pilóták szürkületben versenyezzenek.

A Forma-1 Menedzsment (FOM) nyilvánosságra hozta a szezon 20 versenyének részletes időbeosztását, ebből derült ki, hogy az ausztrál, a malajziai, az orosz, a kínai és a japán futam a szokottnál egy órával előbb indul. Ausztráliában helyi idő szerint délután négykor, Malajziában háromkor, a másik három versenyen kettőkor lesz a rajt. Ausztrália pár hete még azt hangoztatta, hogy nem idomul az F1 iránymutatásához, és nem akarja elmozdítani a 17 órai startot, de úgy látszik, nem hagytak neki választási lehetőséget. A Malajziai Nagydíj rendezői örülnek a változásnak, mert így az általában délután érkező trópusi esőt is elkerülhetik.

Bianchi a 2014-es Japán GP-n, erős esőben, szürkületben szenvedett súlyos balesetet, a pályáról kicsúszva egy mentésben részt vevő traktornak csapódott, azóta is kómában fekszik. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) utána úgy döntött, hogy több kötelezően ajánlott javaslattal is igyekszik csökkenteni a balesetek esélyét.

Az egyik ilyen direktíva, hogy a nagydíj - az éjszakai villanyfényes GP-ket kivéve, természetesen -, legalább négy órával alkonyat előtt kezdődjön. Így a befutóig nem változnak számottevően a látási viszonyok.