Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bianchis kommentek miatt perel a FIA

2015.01.23. 10:28

Jogi lépéseket tett a volt Forma-1-es pilóta, Philippe Streiff ellen az FIA-elnök Jean Todt és a szervezet egészségügyi részlegének vezetője, Gerard Saillant professzor. Az ok, hogy az 1989 óta kerekesszékhez kötött Streiff a napokban azt nyilatkozta, a Bianchi-baleset kivizsgálása kamu volt, a háromtagú panelt csak azért hozták létre, hogy tisztázza a Nemzetközi Autós Szövetség embereit a felelősség alól.

Jules Bianchi október 5-én, Szuzukában ütközött egy traktornak a Japán Nagydíjon, súlyos agysérülései miatt még mindig kómában van, állapota továbbra is stabil, de kritikus, bő három hónapja változatlan. A vizsgálatok után a szakértők arra jutottak, a bukásért csak a pilóta felelős, senki más nem hibázott. A szerencsétlenség idején erősen esett, a látási viszonyok rosszak voltak, ám a stáb szerint a lényeg, hogy a Marussia expilótája túl gyorsan ment, ezért csúszott le a pályáról, ahol a dolgát végző munkagépnek csapódott.

Akkoriban az F1 volt vagy jelenlegi tagjai közül csak a négyszeres világbajnok Alain Prost kritizálta keményen a FIA embereit, meg nem nevezve a versenyigazgató Charlie Whitingot is, szerinte egyértelműen le kellett volna állítani a futamot, így elkerülhették volna a balesetet.

Todt és Saillant nevében a FIA közleményt adott ki, mely szerint a két sportvezető utasította az ügyvédeit, hogy hitelrontásért és valótlanságok állítása miatt fogja perbe Streiffet.

Todt, Streiff és Saillant mindhárman franciák, eddig jóban voltak, a professzor műtötte a volt versenyzőt jó 25 éve a brazíliai teszten történt kishíján fatális karambolja után.

A Schumacher-családnak is meggyűlt a baja Streiffel, mert Michael Schumacher síbalesete óta többször is félreinformálta a sajtót és így a közvéleményt a hétszeres világbajnok állapotáról. Múlt novemberben azt mondta, Schumacher a véltnél sokkal rosszabbul van, majd december végén azt állította, sokkal jobban van. Sabine Kehm, Schumacher menedzsere mindkét értesülést cáfolta. Perig köztük még nem fajult a dolog.