F1: a Renault 30 lóerős lemaradást vár az első futamra

2015.01.26. 14:47

Jelentősen le volt maradva az előző szezonban a Renault turbómotorja a Mercedeséhez képest, de így is sikerült a Red Bull-lal és Daniel Ricciardóval megnyernie három futamot. Az ausztrál harmadik lett a világbajnokságban, és a Renault-igazgató Cyril Abiteboul most azzal biztatja, hogy idén még többet nyerhet: a márka célja minimum öt győzelem.

Nem lesz könnyű, mert a franciák hátránya még mindig nagy. "Becslésre 60 lóerővel voltunk a Mercedes mögött a szezon végén, reméljük, ennek a felét ledolgozzuk Melbourne-re Eddig a változtatási lehetőségek mintegy kétharmadát használtuk ki. A célom, hogy legalább öt futamot nyerjünk idén" - mondta a mérnök a Canal+ tévécsatornának.

Az idei szabályok szerint 32 változatási lehetőség van, tehát a 2015-ös Renault-motoron még mindig tudnak majd módosítani. Egészen a szezon végéig, bármikor be lehet tenni új alkatrészeket, a fejlesztést szinte egyáltalán nem korlátozzák.

Szóbakerült az 1000 lóerős Forma-1 ötlete is, amit a Ferrari és a Mercedes már támogat, és most a Renault-tól Abiteboul is csatlakozott hozzájuk: "Az ötlet vonzó, de 2016-ra már túl késő. 2017-re viszont ideális".

Így már szinte biztos, hogy februárban megállapodnak a csapatok, hogy két év múlva - legkésőbb - jöhet a szupererős F1.