Árpád
-2 °C
4 °C

Tíz évet is gyorsulhat idén a Forma-1

2015.01.26. 10:16

Sokkal gyorsabbak lesznek idén a Forma-1-es autók, ha beigazolódik Paul Hembery Pirelli-főnök jóslata, amit az Autosport.com-nak árult el: a gumiszállító sportigazgatója szerint a köridők 2-3 másodperccel is csökkenhetnek a tavalyihoz képest.

Egy éve a pilóták, a sajtó és a nézők is kritizálták a lelassult Forma-1-et, ami a szezon elején jópár másodperccel a 2013-as szint alatt volt. Az ok a turbómotor és az aerodinamikai visszafejlődés, aminek aztán jórészét sikerült a múlt év végére ledolgozni.

A tavalyi negyedik futam, a Bahreini GP pole-ideje Nico Rosbergtől 1:33.185 volt, Vettelé 2013-ból 1:32.330, ezen a pályán voltak a legközelebb az idők az első félévben. Amennyiben Hembery előrejelzése áll, idén Michael Schumacher 2004-es, 1:30.139-es körrekordját fogják ostromolni a legjobbak.

Ez óriási előrelépés lenne, mint látjuk, jó 10 éve volt ennyire gyors a Forma-1. 2009-ben volt egy nagy aeroreform, akkor a tavalyinál is jobban visszalassultak a kocsik, így a turbós visszaesés sem meglepő, és nem is kirívó. 2017-re 1000 lóerős gépeket és szélesebb gumikat akarnak a csapatvezetők, az még tovább gyorsíthatja majd az autókat.

Az F1 tesztszezonja vasárnap kezdődik, de Hemberyéknek már vannak adataik a várható sebességekről, erre alapozza véleményét. A Pirellikre nem kis feladat vár, újra alkalmazkodniuk kell a körülményekhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?