Árpád
-2 °C
3 °C

1000 lóerő? Ki ne akarna 50 km/h-val gyorsabban menni

2015.01.31. 19:41

1000. Lassan a Forma-1 minden tagja és az F1-et kedvelő közönség is csak erről a számról beszél, egészen elképesztő módon erősödik a pár hete indult lobbi, hogy az F1-be mielőbb hozzák vissza a nyolcvanas években már megismert 1000 lóerős autókat. Ekkora erőt természetesen kordában kell tartani, így jöhetnének a szélesebb gumik és akár a szélesebb autók is.

A Mercedes, a Ferrari és a Renault képviselője is kifejtette már, abszolút támogatná az ötletet, amiről a csapatfőnökök hetek óta egyeztetnek, és a jövő hónapban is tárgyalni fognak. Most a Red Bull-pilóta Daniel Ricciardo állt elő azzal, hogy ő is szívesen kipróbálná az 1000 lóerőt, több okból is.

"Szerintem minden pilóta szeretne 50 kilométer/órával gyorsabban menni, még a MotoGP-s srácok is, pedig ők aztán tényleg abszurdul gyorsan mennek - idézte az Autosport.com az ausztrált, aki ezek szerint úgy gondolja, ennyivel gyorsulnának fel a kocsik. - Mindannyian örömmel fogadnánk a nagyobb sebességet és a több erőt. Adrenalint termel, és végülis ezért csináljuk. És elválasztaná a legelszántabb versenyzőket a kevésbé bevállalósabbaktól. Gyorsabban menni, ezt mi fiatal gyerekek nagyon szeretjük."

Sok szakértő, köztük Niki Lauda is úgy véli, a mai autókat nem elég nehéz vezetni, emiatt a fiatalok túl gyorsan befogják a rutinosabb kollégáikat.

A szélesebb gumikkal kanyarodni is gyorsabban lehetne, ami pedig tényleg elválasztaná a férfiakat a fiúktól.

"A gyors kanyarokban sem vagyunk olyan gyorsak, mint pár éve. Az én időszakom előtt még jóval gyorsabban kanyarodtak. Jó lenne ezt visszaszerezni, kellenének olyan kanyarok, amit a legjobbak padlógázzal vesznek, azok meg, akikben nincs meg az utolsó cseppnyi vállalás, visszaveszik a gázt. Tényleg jó lenne ezt visszakapni" - mondta Ricciardo.

Az 1000 lóerő visszatérése, egyre inkább úgy tűnik, formaság lesz, mert aki eddig megszólalt, mellette beszélt. Nem lesz viszont rövid idő, ugyanis a motorgyártók azt mondják 2016 túl közel van, így legalább 2017-ig kell várnunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?