F1: zöld lámpa az 1000 lóerőnek

2015.02.06. 16:04

Újabb részletek szivárogtak ki a Forma-1-es stratégia csoport mítingjéről, amit csütörtökön tartottak. Korábban az Autosport.com megtudta, hogy a Marussia kérést elutasították, így idén is 18 autó lesz az F1-ben.

A csapatvezetők 2016-ra és 2017-re tervezett szabályváltoztatásokról is tanácskoztak, a központi kérdés az 1000 lóerős motorok bevezetése volt. A döntés pozitív, megállapodtak, hogy 2017-re bevezetik a szupererős motorokat, ha az megoldható ésszerű költségekkel. A módszer, hogy a jelenlegi V6-os turbómotorokat csak annyira alakítják át, amennyire szükséges, a terv az, hogy engedik a magasabb fogyasztás és ezzel együtt a nagyobb benzintank beszerelését.

Már jövőre jöhetnek viszont a szélesebb hátsó gumik, a szélesebb autók és az ehhez kapcsolódó spéci spoilerek, feltéve, ha nem kerülnek túl sokba. Mindez azért, hogy az F1 vonzóbb legyen, jobban nézzen ki.

Az istállók technikai igazgatóinak a következő, február 18-i mítingre ki kell dolgozniuk a megvalósítások pontos lehetőségeit és anyagi vonzatát.

Ha 18-án sikerül mindenről megegyezni, akkor március 1-ig egyszerű többséggel dönthetnek az ötletek bevezetéséről, amik már jövőre életbe lépnek.

Ha elhúzódna a határozat, az sem tragédia, mert március 1 után is át lehet írni a 2016-os szabályokat, csak akkor már a csapatok egyhangú döntése kell hozzá.