Alonso nem indulhat az Ausztrál GP-n

2015.03.03. 13:33

Orvosi tanácsára kihagyja az idei első Forma-1-es futamot Fernando Alonso, aki február 22-én szenvedett balesetet a barcelonai teszten - közölte a pilóta csapata, a McLaren-Honda. Helyette a tartalék versenyző, Kevin Magnussen vezet majd Jenson Button mellett.

A 33 éves pilótát hétfő este vizsgálták meg oviedói otthonának közelében, és egy második agyrázkódás kockázata miatt jobb, ha még nem ül versenyautóba, írja a McLaren. Alonso az első hírek szerint agyrázkódást szenvedett a bukásnál, bár ezt a csapatfőnök Ron Dennis néhány nappal később cáfolta. Most tehát úgy tűnik, az első értesülés volt igaz.

Alonso lábadozása egyébként rendben zajlik, megkezdte az edzéseket. Három napot töltött egy barcelonai kórházban, bár a McLaren állította, semmi baja nem történt. Szerdán engedték ki, pénteken állt először kamera elé, azt üzente, abszolút rendben van, és indulni akart a hétvégi teszteken, abban is csak orvosai akadályozták meg.

Az Ausztrál Nagydíj március 13-án kezdődik Melbourne-ben, a 15-i versenyről hiányozni fog a spanyol. A kommünikében az áll, a 29-i Maláj GP-n már ott lehet.

Közben a spanyol és a német sajtó is tovább nyomoz a balesettel kapcsolatban, aminek körülményeit a McLaren igyekszik eltitkolni: nem adtak ki telemetriai adatokat és a karambol felvételeit is visszatartják. A dokumentumok viszont már a FIA-nál vannak, ami hivatalból indított vizsgálatot az ügyben.

A madridi Marca kollégái hétvégén újra ott voltak a barcelonai teszten, és összehasonlították a másik mclarenes, Button kanyarvételét Alonso balesetnél látott kanyarvételével. A konklúziókat egy nagy, képes infografikában foglalták össze, a lényeg az, hogy Alonso indokolatlanul erősen húzott jobbra, miközben Button keze ugyanezen a ponton teljes mértékben követi a kanyar enyhén jobbra tartó ívét. Mindemellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a kormány a már álló autóban is ugyanúgy jobbra tekerve állt - bár ez a fotójukon nem egyértelmű -, mintha beragadt volna abba a pozícióba. Ez magyarázhatja egyébként azt is, hogy Alonso miért nem kormányzott el a faltól, miért súrolta azt folyamatosan a becsapódás után is, illetve ment centikre tőle mintegy 40 méteren át. Bár elméletileg ekkor már nem volt magánál, de ez sem tiszta, hivatalos álláspont nincs, Alonso pedig azt mondja, nem emlékszik semmire.

Ezen a szálon indultak el a Németországban, Ralf Bach újságíró szerint Alonso eszméletlen volt az ütközés pillanatában, és újra felvetette az áramütés lehetőségét, ami azonnal a baleset után már felmerült a német médiában, ám a McLaren erősen cáfolta. A Honda-motorral folyamatosan problémák voltak a bukás előtti napokban, az E-visszatöltő rendszerben egy tömítés okozott gondot, amit nem tudtak megoldani a japán mérnökök. Emiatt többször megállt a kocsi, illetve vissza kellett venni a motorrendszer teljesítményét, csak így mehettek az autóval.

Úgy tudni, a Mercedes és a Renault öt biztonsági rendszert működtet zárlat esetére, ami garantálja a versenyző sértetlenségét, a Honda viszont csak hármat. Ehhez kapcsolódik: az Alonsót ellátók arról számoltak be, hogy olyan szintű emlékezetkiesést szenvedett, hogy miután magához tért a kocsi mellett, azt gondolta, még a Ferrarinál versenyez. (A 33 éves klasszis múlt decemberben szerződött vissza a McLarenhez hét év kihagyás után.) Az ilyen tünetek az áram ütötte embereket jellemzik, és ez megmagyarázhatja a háromnapos - egyszerű agyrázkódáshoz képest nagyon hosszú - kórházi kezelést is.

A McLaren folyamatosan hangoztatta, az autón nem romlott el semmi, és kizárt mindenféle műszaki vagy technikai hibát.

Egyelőre tehát marad a találgatás, amíg a FIA-vizsgálat le nem zárul, nem lesz pontos információ a történtekről.