Carmen Jordá gokarthoz kevés, nem hogy F1-hez

2015.03.03. 17:47

Múlt héten jelentette be a Lotus-Mercedes, hogy a GP3-ból leigazolta fejlesztő pilótának Carmen Jordát. Az előző szezonban 29. helyen végzett 26 éves nő kinevezése igen váratlan, sokak szerint csak nemének köszönheti a feljebb lépést

"Carmen Jordá egy gokartot sem tudna fejleszteni, nem hogy egy hibrid Forma-1-es autót" - twittelte Rob Cregan, aki 2012-ben Jordá csapattársa volt a GP3-ban.

A versenyzőnő a német Bilden keresztül válaszolt neki.

"A Forma-1 teli van féltékenységgel. Alig van hely, vagyis csak nagyon kevesen érnek idáig. Rob nyilván féltékeny, hogy én itt vagyok, ő meg nem. Minden jót neki, ennyit tudok mondani."

Jordá először a szimulátorban fog dolgozni, ott lesz minden futamon, és a tervek szerint idén valamikor vezetheti majd az istálló F1-autóját is. (Legalábbis ésszerű lenne, ha fejlesztőnek szerződtették.)

Carmen Jordá civilben
Carmen Jordá civilben

A Williams-Mercedesnél is van pilótanő, Susie Wolff, a Mercedes-csapatvezető Toto Wolff felesége. Ő bő egy hete Barcelonában, a teszten is vezetett, főszereplő is lett, mert összeütközött a sauberes Felipe Nasrrel. Gyakorlásokon nagyon nagyon ritkák a karambolok. Susie Wolff férjének részesedése van a Williamsben és a Mercedesben is.

Tavaly a Sauber szintén igazolt nőt, az amerikai Indycarban induló Simona De Silvestrót, úgy volt, hogy ő is kipróbálhatja majd az F1-autójukat, de végül nem került rá sor, és már nincs a csapatnál.

Cregan sincs egyébként túl messze az F1-tól, apja, Richard Cregan tíz éve a Toyota istállójánál volt topmenedzser, majd az abu-dzabi ultramodern F1-pálya projektmenedzsere és igazgatója lett. 2013 végétől Szocsiban segédkezett a tavalyi, első Orosz GP előkészítésében.