F1: Bíróságon szerez magának helyet a volt Sauber-pilóta

2015.03.11. 11:10

Az első fokú bírósági döntés alapján a holland Giedo van der Garde lesz a Sauber istálló egyik pilótája a Forma-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjon vasárnap. Az istálló megfellebbezte a döntést, a legfelsőbb bíróság csütörtök reggel határoz véglegesen az ügyben.

A 29 éves versenyző azért fordult előbb a csapat székhelye miatt Svájcban, majd a futam helyszínének megfelelően Victoria államban bírósághoz, mert a Sauberrel kötött tavalyi szerződése alapján idénre neki járna az egyik pilótahely. Álláspontja szerint a Sauber egyoldalúan megszegte a megállapodást, mert múlt nyáron aktiválta opcióját a 2015-ös szezonra, majd novemberben kirúgta őt. A bíróság Svájcban és Victoria államban is neki adott igazat, eddig. Az idő sürget, hiszen a melbourne-i futam edzései már pénteken elkezdődnek.

A Sauber a svéd Marcus Ericssont és a brazil Felipe Nasrt igazolta le erre a szezonra, velük számol, egyéni szponzoraikon keresztül mindketten jelentős összeget öltek abba, hogy ők üljenek a volán mögé, eurotízmilliókat fizettek a helyért. Ha van der Garde győz, egyikük nem állhat rajthoz, ami újabb bírósági pereket eredményezhet. Persze valószínűbb, hogy a csapatnál megállapodnak van der Garde-dal, akinek a bíró szerint nem csak az első futamra, de egész évre jár a versenyzési lehetőség a Saubernél, tehát ha Ausztráliában nem is teszik be, utána Malajziában újra követelheti.

Az istálló jogásza azt mondta, csalódottak az ítélet miatt. Hozzátette, van der Garde nem edzett a csapattal, nincs rá beállítva az autó, és ezért nem lenne biztonságos a szerepeltetése.

A holland erre úgy reagált, ő felkészültnek, fittnek érzi magát, kész mielőbb beülni a kocsiba, mert a per ellenére remek a kapcsolata az istállóval. Az üléspróba egyébként megejthető lenne péntekig, van der Garde megfelelően tapasztalt, így valójában technikai akadálya nem lenne a szerepeltetésének.

A pénzügyi problémákkal küzdő svájci csapat az elmúlt idényt 1993-ban kezdődött F1-es történetében először zárta pont nélkül. Ericsson és Nasr leigazolása kényszerdöntés volt.

V. d. Garde 2013-ban végigversenyezte a szezont a Caterhamnél, tavaly a Sauber tartalékpilótája volt, abban a reményben, hogy idén rajthoz is állhat. (MTI)