F1: küzdőtér lesz a sajtóterem Malajziában

2015.03.25. 16:22 Módosítva: 2015.04.30. 15:07

Csütörtökön indul a szezon második F1-hétvégéje a malajziai Sepangban, és bár a pályán újra a Mercedes fölényére lehet számítani, a paddock zsongani fog.

99 százalék ugyanis, hogy visszatér Fernando Alonso a tesztbalesete után, és nyolc év kihagyással újra bemutatkozik McLaren-pilótaként. Természetesen az FIA be is válogatta a magyar idő szerint csütörtök reggel nyolckor kezdődő első hivatalos sajtótájékoztatóra, ahol így igazi médiaháborúra lehet számítani.

Rejtélyes bukásáról nyilvánosan még nem beszélt, ez lesz az első alkalom, hogy az újságírók közvetlenül megszólíthatják. Biztosan nagy lesz a tolongás, főleg, hogy a McLaren már jelezte, sem Alonso, sem a csapat többi tagja nem fog a balesetről beszélni a hétvége további részében, azaz a csütörtöki vissza nem térő alkalom.

Alonso lesz a hétvége sztárja
Alonso lesz a hétvége sztárja

És akkor ugye ott van még a McLaren-Honda borzasztó formája, a csapat az utolsó sorba kvalifikált Ausztráliában, és egyik gépe el sem tudott rajtolni. Erről is záporozhatnak majd a kérdések Alonsóra.

Az FIA jó érzékkel választott társakat Alonso mellé péntekre, a sajtó előtt Danyiil Kvjatnak, Felipe Nasrnek, Kimi Raikkönennek, Nico Rosbergnek és Carlos Sainznek kell megjelennie, akik nem feltétlenül az F1 legérdekesebb figurái. Kivétel persze Raikkönent, de ő csak örülni fog, ha egy kérdést sem kap.

Pénteken a szabadedzések után, a mi időnk szerint reggel kilenckor a csapatvezetők FIA-tájékoztatója következik, aminek két főszereplője a Red Bull Raciing-csapatfőnök Chris Horner és motorszállítójuk, a Renault igazgatója, Cyril Abiteboul lesz. Nyilvános szembesítésnek is nevezhetjük a találkozójukat, ugyanis az elmúlt hetekben odáig fajult a belső ellentétük, hogy a napokban a francia már le is hazugozta Hornert egy francia újságnak. Teljes a törés a csapaton belül, kiderül, merre fordul a viszonyuk, bár negatív irányba a következő lépés tényleg a pofozkodás lenne, amire azért csak nem kerül sor.

Ezzel a sajtókonferenciával egyidőben kezdődik a Mercedesnél a szokásos pénteki mérnöki míting, amire Nico Rosberg meghívta a ferraris Sebastian Vettelt, aki jegyzetelhet is. Fotóshadsereg fog gyűlekezni a Mercedesnél, aztán kiderül, komolyan gondolták-e az egészet.

Mindezek mellett a Mercedesnél van komolyabb helyzet is, nagyon úgy néz ki, ezen a hétvégén fogják meghosszabbítani Lewis Hamilton szezon végén lejáró szerződését. Az egyezkedés mintegy féléve húzódik, Hamilton vasárnapra a legjobban fizetett pilóta lehet. Tavaly Vettel volt az, aki úgy 22 millió eurót kasszírozott a Red Bulltól, idén a Ferrarinál ennél jóval többet kaphat. Hamilton 2015-ben 20 millió körül kaszált, ahogy Fernando Alonso is még a Ferrarinál, utóbbi biztosan emelésért szerződött a McLarenhez.

Hamilton a hét közepén azt mondta, vasárnapig aláírhat, de a bejelentés bármikor megérkezhet.