Alonso: Óriásit lépett a McLaren-Honda

2015.03.27. 15:30 Módosítva: 2015.04.30. 15:04

Bő egy hónap után vezetett F1-autót Fernando Alonso pénteken, a Malajziai GP szabadedzésein, tesztbalesete óta először.

"Nagyszerű volt végre autóba ülni, tornaterem, szimulátor, egyik sem az, mintha vezetnéd a kocsit. Nem vagyok még 100 százalékos erőállapotban, de már tudom élvezni. Extrémek a körülmények, a forróság fizikailag teljesen kimerít" - idézte őt az Autosport.com, miután megszerezte a 16. helyet, megelőzte csapattársát, Jenson Buttont.

A McLaren-Honda a téli tesztek után az első futamon is leszerepelt, autói az utolsó sorból indultak, ám akkor Alonso még hiányzott. Csodát ő sem tud tenni, de arra legalább jó volt a kihagyása, hogy tudja értékelni, megkora a különbség a teszteken használt gép és a mostani között. A kettő ugyanaz, csak rengeteget fejlődött.

Nem a McLaren-Honda füstölt el, Alonso fékezett későn
Nem a McLaren-Honda füstölt el, Alonso fékezett későn

"Sokkal jobb a kocsi. Télen borzasztó sok gond volt vele, négy-öt kör után meg kellett állnunk kicserélni valamit. Ma 45 kört mentünk nulla problémával, minden úgy alakult, ahogy terveztük. Ausztráliában 4,6 másodperccel voltunk a pole-tól, itt három, három és fél lesz, a másfél másodperc két hét alatt óriási lépés."

A McLarenek valószínűleg csak a Marussiákat tudják majd megelőzni, amik pénteken tudták megtenni első köreiket, de a spanyol nem foglalkozik ezzel.

"Rengeteget kell még javítanunk a motorrendszeren és a fékrendszeren is, vagyis minden egyes kör létfontosságú nekünk. Nincsenek célok itt, de amit a csapat 15 nap alatt végrehajtott, igen figyelemreméltó."