Mercedes: Közel kerültünk egy népszerűtlen utasításhoz

2015.04.13. 11:40

Hisztizett Nico Rosberg a vasárnapi kínai futam után, azt állította, mercedeses csapattársa, Lewis Hamilton szándékosan feltartotta őt, hogy a harmadik, ferraris Sebastian Vettel a második Merci nyakára érhessen, akár előtte is végezhessen.

Hamilton a verseny második harmadában tényleg lassabb tempót diktált, de természetesen azért, mert hosszú távot kellett mennie a második szett gumiján. Persze ha szándékosan tette volna, ahhoz is joga van, ő vezette a versenyt, ő diktálhatta a tempót, amint Rosbergnek felelte, meg lehetett volna őt előzni, ha valami nem tetszett.

Toto Wolff csapatfőnök meg is védte Hamiltont, és elmondta, mi történt.

"Nem direkt csinálta, tisztáztuk. Nem akarta Nicót lelassítani, hogy harmadik legyen vagy még rosszabb. Nem tudta, Nico mögött mi volt a helyzet, csak azt tudta, hogy azzal a szett gumival többet kell mennie, mint a hétvégén addig bármikor. Emiatt lassított a tempón" - magyarázta Wolff.

Azt ő sem tagadja, hogy Hamilton lassulása veszélyeztette Rosberg második helyét, mert Vettel közelített, és szóltak is volna az angolnak, ha komolyabbra fordul a dolog: mivel Hamiltont is érheti műszaki hiba, Rosberg visszaesésével a ferraris lehetett volna a nevető harmadik.

"Tisztában voltunk a helyzettel, kezeltük, de Lewis nem tudott erről, senki nem hibás. Eljöhetett volna a pont, amikor szólunk neki a rádión, hogy gyorsabb tempó szükséges, mert a Mercedes győzelmét nem kockáztathattuk."

Wolffék mindig hangoztatják, hogy a csapatutasítás a Mercedesnél kizárt, de most meggondolták volna: "Közel voltunk egy népszerűtlen utasításhoz. Nem teszünk ilyet alapból, de adódhat szituáció, amikor jobban kell menedzselnünk őket".

Érdekes persze, hogy a beszólas nem az lett volna, hogy lassítson vagy engedje el Rosberget Hamilton, hanem hogy gyorsítson.

A Merci végül simán kettős győzelmet szerzett a Kínai GP-n, Hamilton mögött Rosberg futott be, aztán Vettel.