Áprilisban kezdődik a következő F1-szezon

2015.04.29. 12:35

A 25 éve megszokottnál mintegy három héttel később, április 3-án indul a 2016-os Forma-1-es szezon, értesült az Autosport. Az újság úgy tudja, a csúszást a FOM (Formula One Management), az F1-et szervező cég kezdeményezte, és május 14-én, a következő Motorsport Világtanács-ülésen válhat hivatalossá.

Az okokról egyelőre keveset tudni, Bernie Ecclestone és a csapatok valószínűleg kevesebb üresjáratot akarnak év közben a versenynaptárban, erre utal, hogy április 10-én máris jönne a második nagydíj, Kínában.

Legutóbb 1988-ban rajtolt áprilisban az F1, akkor Rióban szintén 3-án. Azóta csak márciusi időpontok voltak.

A késői nyitás azt jelenti, hogy sűrűbb lesz az idény, amibe idén 20 futamot terveztek, de a Német GP elmarad, így 19 lesz.

A sűrítést motiválhatja az is, hogy a Forma-1 nézettsége az utóbbi években azért is csökkenhetett, mert rendszertelenül követik egymást a versenyek. Van, hogy egy, két, vagy három hetente jönnek egymás után, illetve augusztusban egy hónap kihagyás van. 2015-ben volt már két egymás utáni hétvégén nagydíj, jelenleg pedig háromhetes kihagyásban vagyunk, a következő GP május 10-én van, Barcelonában.

Ezután egymástól két hétre jön Monaco, Kanada, Ausztria és a Brit GP, majd Németország kiesése miatt három hét telik el a magyar futamig, utána pedig a nyári szünet miatt négy Belgiumig, ami augusztus 23-án lesz. Vagyis július 5 és augusztus 23 között egy esemény van, a hungaroringi.

Az évad valószínűleg 2016-ban is valamikor november végén fejeződne be.

Az Ausztrál GP az óraállítás utánra tolódással várhatóan egy órával korábban is kezdődik majd.