McLaren-Honda: Félelmetes, ijesztő, horror

2015.05.11. 10:55

25 kör után fejezte be a Spanyol Nagydíjat Fernando Alonso, fékhibával esett ki, Jenson Button célba ért ugyan a McLaren-Hondával, de 16. lett - és eléggé kiborult a történteken.

"Az első 30 kör életem legfélelmetesebb élménye volt. A hátsó kerekek nem tapadtak, ha a gázra léptem, kifaroltam, ez nem normális. Mintha a kocsi hátulja nem lett volna az elejéhez kapcsolva. Minden egyes széllökés kibillentett. Meglehetősen horrorisztikus volt a futam első fele. A végére a beállításokon változtattunk, és az új gumik is segítettek kicsit. Ezután nem számítok pontszerzésre egész évben, de remélhetőleg ez csak egy kirívó eset volt" - nyilatkozta, már nem is ingerülten, inkább beletörődve az angol.

Kicsit próbálta magát vigasztalni, ha már öt futam után is ő is és a csapattársa is 0 ponttal áll: "A hétvége nagyjából rendben volt nekünk, tetszett a kocsi, de a futamra mintha átkapcsoltak volna valamit".

Alonso majdnem tömeges gázolással állt ki a boxba, végül csak az emelőt csapta el.

"Ijesztő volt, semmi fék a körön befelé a boxba, aztán a megállásnál még kevesebb. Egy körrel előtte nem tudtam bevenni az első kanyart, ezért óvatosan fékeztem, de tovább romlott a helyzet, és mire beértem, semmi fékem nem maradt. Ráijesztettem a srácokra, hálistennek senki sem sérült meg, nagyon gyorsan reagáltak" - mesélte a spanyol, aki jócskán túlcsúszott a garázsán.

Fernando Alonso túlcsúszik a boxhelyén a Spanyol GP-n


Ő azért pozitívabban látja a helyzetet, mint Button: "A kétkiállásos taktika jobbnak tűnt, a futam úgy ment nagyjából, ahogy számítottam, 9-10. helyre lett volna esélyem".

UPDATE: Hétfőre a McLaren kiderítette, hogy Alonso fékhibáját egy sisakfólia okozta, ami beragadt a fékbe, miután valamelyik pilóta letépte a bukósisakjáról. Nem egyedi dolog ez, Kimi Raikkönen ugyanilyen okból adta fel a 2013-as Belga GP-t. Eric Boullier volt akkor a finn csapatfőnöke a Lotusnál, ahogy most Alonsóé a McLarennél, és fel is vetette, hogy valamit kell kezdeni a dologgal, mert ebből az okból kiesni egyrészt elkeserítő, másrészt a helyzet balesetveszélyes, a spanyol embereket gázolhatott volna el.