Hogy szerez új faneket az F1-nek? Nem tudom.

2015.06.02. 11:58
Az F1 Racing brit magazinnak sikerült leültetnie Bernie Ecclestone, hogy az olvasók kérdéseire válaszoljon. A legérdekesebbekből szemezgettünk.

Mikor megy nyugdíjba?

Fogalmam sincs. Amikor úgy érzem, nem tudom rendesen elvégezni a munkám.

Milyen tanácsot adna az utódjának?

Nem hiszem, hogy egyetlen utódom lesz. Egy csoport lesz, és minden tagja mást csinál. Talán az jobb.

Mi hajtja önt?

Olyan lehetek, mint egy versenyző. Nyerni akarok. És az év végéig nem derül ki, hogy nyertem-e. Ha az F1 sikeres, nyertem.

Ki inspirálta legjobban?

Tudja mit, csodáltam Ferrari urat. Mindig nagyon segítőkész volt. Kár, hogy nem beszélt angolul, én meg olaszul, de azért megértettük egymást. Kézfogással kötöttük az üzleteket, ez elég volt.

Egyetért, hogy az F1 krízisben van?

Mindenek előtt, az F1-hez szükséges pénz túl sok, illetve masszív egók vannak a sportban, akik a legjobbakkal akarnak versenyezni, azokkal, akik nyernek. Mi a fenéért van szükség olyan óriási motorhome-okra? Az a baj, hogy nem üzletként viszik az üzletüket. Egyszerű, nem költesz többet annál, mint amekkora bevételre számítasz. De ezek az embereke igen. És legtöbbjüknek nem is lenne szüksége annyira, amennyire ácsingózik. Csak reméli, hogy így még többet kaphat.

Mi a stratégia, hogy új rajongókat szerezzenek az F1-nek?

Nem tudom. Talán valaki más tudna erre felelni. Mi vonzotta ide az embereket 30-40 éve? Mi változott? Ez a kulcs. A tévé rengeteg embert elvitt, akik régebben F1-et néztek, de ma már mást néznek. Ott van a futball, ami óriási. Többezer meccsel, miközben nekünk évi 20 meccsünk van. 20 meccset tudunk adni a szponzoroknak, hogy kitegyék a terméküket, miközben a futball, ugye. Megváltozott a világ.

Mi baja a Twitterrel, Facebookkal és úgy a közösségi médiával?

Semmi, és nem vagyok ellene. Csak azt mondtam, hogy szerintem nem fogja bevonzani a fiatalabb generációkat, még ha ezt is mondják nekem. Mi vonzotta az embereket 30-40 éve? Nem volt Facebook.

Milyen más sportokat szeret?

Régebben nem szerettem a futballt, a csapatsportokat nem igazán kedvelem, de már értem, az emberek miért szeretik. A jó meccset már én is megnézem. Amúgy inkább az egy az egy elleni sportok jönnek be. Mint a tenisz és a sznúker. Két kölyök egymás ellen. És minden fejben dől el. A bokszot viszont nem szeretem.

Ha két pilótát választhatna?

Lewist és Sebastiant vinném. Jól kijövök velük, ők is egymással. Elég intelligensek lennének, hogy ne csináljanak balhét. Egyikük sem egóbajnok. A múltban Niki (Lauda) és Nelson (Piquet) volt nálam, jól megvoltunk.

Szeretné Briatorét újra az F1-ben látni?

Abszolút. Még mindig sokat tudna adni a sportnak.

Találkozott Michael Schumacherrel a balesete óta?

Nem. Nem akarom így látni Michaelt. Úgy emlékszem rá, amilyen volt. Ha felépül, azt a Michaelt akarom újra látni.