A Renault elvette a pénzünket, tönkretett

2015.06.19. 10:17 Módosítva: 2015.06.19. 10:18

Sokat szidta már idén a Red Bull a Renault-t - teljes joggal - a rém gyenge motorjai miatt, de a annyira még nem borult ki rájuk senki, mint most Dietrich Mateschitz, a Red Bull márka tulajdonosa.

"Amellett, hogy elveszi a pénzünket és az időnket, tönkreteszi a motivációnkat és élvezhetetlenné teszi számunkra az F1-et. Nincs az a kocsi és nincs az a pilóta, ami kompenzálni tudna ekkora lóerődeficitet" - fakadt ki az Osztrák GP előtt, ugyanis motorcsere miatt mindkét autójuk a mezőny végéről indul majd.

"Már el is használtuk a negyedik motorunkat, tehát rajtbüntetést kapunk. Minek kell még történnie, hogy teljesen kiábránduljunk az F1-ből?" - mondta Mateschitz a Speedweeknek.

Chris Horner csapatfőnök és Mateschitz
Chris Horner csapatfőnök és Mateschitz

A héten a német sajtó már azt írta, bár még egy évig megállapodása van a Renault-motorokra, a Red Bull megkezdte a tárgyalásokat a Ferrarival. Ezt Mateschitz ugyan nem erősítette meg, de a lényeget ismertette:

"Nincs alternatíva a Renault-ra. A többiektől olyan motort kaphatunk, ami pontszerzésre elég, de azokkal sosem fogod legyőzni a gyári csapatokat. Nincs ellenük esélyed, sosem lehetsz világbajnok. Így minden lelkesedésünket elveszítjük, mellékszereplők vagyunk."

A Mercedesre és a Ferrarira gondolt Mateschitz, ami nekik sosem adna a csúcsmotorjaiból, azt saját autóiba tartogatja.

Kérdés ezek után, hogy az a csapat, ami 2010 és 13 között zsinórban négy vébét nyert, mit keresne még az F1-ben? Bernie Ecclestone-nal 2020-ig van szerződésük, de ez sokat nem jelent.

"Persze, vannak szerződések. De hány csapat is hullott ki az F1-ből a szerződése ellenére? Nem lehet itt tartani senkit, ha menni akar."

Tavaly a Caterham esett ki az F1-ből.

Az egyik McLaren-Honda is motort cserélt

Fernando Alonso is a mezőny végéről kezdi a vasárnapi Osztrák Nagydíjat, mivel neki is elfogyott az idénre engedélyezett négy motorja. A Honda beszerelte az ötödiket, ami spécibb, mint az eddigi, de ez büntetéssel járt. A végső rajtsorrend majd az időmérő után derül ki, de az biztos, hogy az RBR és Alonso is hátul lesz.