Maldonado a 17 évest, a 17 éves a Red Bullt kóstolgatja

2015.06.22. 11:24

Monaco után a 17 éves Max Verstappent ekézte sok F1-es kollégája, amiért elfékezte magát, és balesetet okozott, mindössze két futam telt el, és Ausztriában újra ő került a céltábla közepére. Most nem karambolozott, sőt, igazából semmit nem is csinált, az ütközőkirály Pastor Maldonado mégis megtalálta.

Az újonc a hetedik helyét védte a futam hajrájában, amikor Maldonado úgy lőtt ki mögüle, hogy a célegyenesben fordult majdnem keresztbe. Aztán a kanyarnál a holland elfékezte magát, lefutott a bukótérbe, ellenfele így simán megelőzte.

Valami viszont nem tetszett Maldonadónak.

"Kicsit, hogy is mondjam, nem aggresszív volt, hanem nem tartotta be a szabályokat. Helyet kell hagyni a másik autónak, és ő ezt nem tette meg. A határon volt jópárszor, de végülis oké a dolog. Ha a felügyelőknek rendben, akkor nekem is, legalább hagytak versenyezni, és ez nagyszerű" - mondta a venezuelai.

Maldonado's Great Overtaking on Verstappen

Ha megnézzük a felvételt, Verstappen maximum annyit csinálhatott, hogy közvetlenül Maldonado kitörése előtt egy picit bemozdult jobbra, ezért a lotusos az utolsó utáni pillanatban meggondolhatta magát, és inkább balról próbálkozott. Csakhogy Maldonado erre nem panaszkodott.

"A szélárnyék miatt volt (a kitörés), szembeszél is fújt, és a kocsi eleje megtapadt a hátuljához képest a nyitható szárny miatt. Amint becsukódott, újra egyenesbe jött a kocsi. Kissé ijesztő volt, de nem baj. Kézben tartottam!" - magyarázta a furcsa, igen látványos, és nem kevéssé veszélyes manőverét.

Verstappen, ahogy a monacói kritikákat, ezt is higgadtan viselte: "Élveztem a csatát, de nem láttam semmit, a saját kocsimmal voltam elfoglalva. Olyan gyors volt, azt hittem, egy-két kör, és eltűnik, de jóhéhány körre magam mögött tartottam, és tényleg élvezetes volt".

Azt viszont már nem tudta megállni, hogy ne szóljon be a nagyobb Red Bull-csapatnak, a Red Bull Racingnek. Idén ugyanis a Renault szenvedése miatt úgy alakult, hogy a Scuderia Toro Rosso általában a jobbik RB-istálló, és annak orosz pilótája a futamon feltartotta Verstappent, az egyik nem hivatalos csapattársát.

"Nagy kár azért, ami Kvjattal történt, pár másodpercem ottmaradt, lehet, hogy pont az kellett volna a hetedik helyhez. Fordítva mi nem igazán szoktuk megnehezíteni az életüket. De nem szóltam semmit a rádión, nem lett volna értelme."