Fittipaldi: A rendszer szar, nem a pilóták

2015.07.16. 14:33

Rém unalmas figurák alkotják ma a Forma-1-et, akik a szakmai szövegen kívül semmiről nem képesek beszélni - így gondolhatja, aki végignéz egy-egy futamhétvége előtti sajtótájékoztatót. Rosszfejeknek tűnnek, pedig nem azok, csak robotoknak akarják őket beállítani, állítja Emerson Fittipaldi, a kétszeres világbajnok.

"Hagyni kéne őket beszélni. Amerikában mindenki a szólásszabadságot hangoztatja, de ha a Ferrarinál vezetsz, a sajtótájékoztató előtt azzal jönnek, hogy ezt nem mondhatod, azt nem mondhatod. Ez szar! Robot vagyok, vagy ember személyiséggel? Ez hiányzik manapság. Rosbergnek szabad lenne azt mondania, hogy ó, istenem, a Merci elszúrta a futamom, azok az átkozottak! Vagy bármi mást! Ezzel szemben felnéznek, és amikor azt kérdezik tőlük, milyen volt a verseny, azt felelik, jó! Uh, ez fájdalmas! Személyiségre van szükségük" - mondta Fittipaldi a Motorsport.com-nak adott interjújában.

A pár héttel ezelőtt kiértékelt közvélemény-kutatásban a drukkerek 86 százaléka mondta azt, hogy a versenyzőknek nyitottabbnak kellene lenniük a szurkolókkal.

Fittipaldi egyetért: "Rossz a  rendszer, nem velük van a baj, nem az ő hibájuk, hogy ilyenek. A píáros (PR-os) srácoknak többet szabadságot kellene hagyniuk nekik. Az én időmben, amikor 20 éven át támogatott a Phillip Morris, pontosan tudtam, hogy mit mondjak, de bármit mondhattam. Átjöhetett a személyiségem. Szóval ne a pilótákat hibáztassák. Más környezetben vannak, mint én voltam, nem fejezhetik ki magukat. Ennek meg kell változnia. Ez egy sport, és a sportot sosem károsíthatja, hogy az atlétáknak megmondják, mit szabad mondaniuk, és mit nem".