Kedden temetik Jules Bianchit

2015.07.19. 18:32

Kedden lesz a 25 évesen, pénteken elhunyt francia Jules Bianchi temetése. A szertartást a francia F1-pilóta szülővásorában, a nizzai Sainte-Reparate katedrálistban rendezik majd.

A pilóta tavaly októberben szenvedett súlyos fejsérülést a Japán Nagydíjon egy balesetben. November közepéig a jokkaicsi Mei kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították. Megműtötték, majd kómába esett. A vizsgálatok szerint a versenyzőnek úgynevezett diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette. Az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, gyakorta maradandó károsodással élnek tovább. 

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megállapította, hogy a Forma-1-es Marussia istálló francia pilótája a sárga zászlós jelzés ellenére nem lassított megfelelő mértékben, amikor súlyos balesetet szenvedett a finis előtt kilenc körrel. A 25 éves versenyző óránkénti 126 kilométeres sebességgel csapódott neki autójával a német Adrian Sutil (Sauber) versenygépét mentő darunak. 

A háromszoros világbajnok legendás brazil Ayrton Senna 1994-es halála óta ez volt a legsúlyosabb baleset a Forma-1-ben.