Déjà vu: egy német beéri Sennát a Ferrarival

D MAR20150726039
2015.07.27. 13:38

Amint elsőként áthaladt a célvonalon Sebastian Vettel a Hungaroringen, annak a Jules Bianchinak ajánlotta győzelmét, aki könnyen lehet, hogy jövőre már a csapattársa lett volna a Ferrarinál. A futam utáni interjúknál viszont pont a Forma-1 Bianchi előtti utolsó halálos áldozatára, Ayrton Sennára emlékeztették a németet, aki a magyar futamgyőzelmével érte be a legendás brazil pilótát.

Senna 41 győzelmet szerzett pályafutása során, most már Vettelnek is ennyi van, de láthatóan nehezére esett felfogni, milyen eredményt ért el. Amikor erről kérdezték, másodpercig meg sem tudott szólalni, majd ennyit mondott:

Egészen hihetetlen, hogy Senna eredményével együtt említenek. Nem is tudom, hogy öntsem szavakba, de mindenképp hozzá kell tennem, hogy ez a győzelem Jules-é és a családjáé is egyben. Ez mindennél fontosabb. De nekünk, a csapatnak, nekem is sokat jelent, remek napunk volt.

Sennát Vettelen kívül csak egy versenyző fogta be eddig – ugyan Alain Prost is megelőzi 51 győzelemmel, de ő előbb elérte a 41-et –, méghozzá Michael Schumacher, ugyanúgy a Ferrarival. Ez 2000-ben, az imolai versenyen történt, ahol hat évvel korábban Senna életét vesztette. Akkor Mika Häkkinennel és öccsével, Ralf Schumacherrel állhatott a dobogón, ők ültek mellette, amikor a sajtószobában közölték vele, hogy 41. győzelmével utolérte azt a Sennát, akivel még együtt versenyzett karrierje legelején.

Schumacher csak annyit tudott erre mondani, hogy rengeteget jelent neki ez az eredmény, majd a meghatottságtól azonnal sírva fakadt. Häkkinen, aki 1993-ban három futamon át Senna csapattársa volt, egyből jelezte, hogy folytassák vele a kérdéseket, miközben a németet vigasztalta, de válaszolni ő sem tudott, továbbadta a lehetőséget Ralfnak, majd Michael nyakába borult.