Dőlhet a dominó az F1-ben: döntött a Ferrari Räikkönenről

2015.08.19. 17:42

Hivatalosan is bejelentette a Ferrari, hogy él opciós jogával, és megtartja 2016-ra is a finn Kimi Räikkönent, akiről korábban azt mondták, a nyári szünetig mutatott teljesítménye alapján döntenek majd róla. Ezt lényegében be is tartotta az olasz csapat, hiszen pár nap, és visszatér egy hónapos kihagyása után a Forma-1 a spái Belga Nagydíjjal.

A Ferrari döntése egyrészt a csapat, másrészt a komplett F1 szempontjából jelentős, hiszen a helyére korábban legalább 3 pilótát emlegettek, és bármelyikük átigazolásával komoly láncreakció indulhatott volna be. Azzal viszont, hogy 2016-ra is biztosan marad a 35 éves, 2007-ben világbajnok finn, vélhetően nem lesz komoly mozgás a pilóták között, és Valtteri Bottas marad a Williamsnél, Nico Hülkenberg a Force Indiánál, illetve Daniel Ricciardo is a Red Bullnál.

Most már Massán múlik minden

A nagyobb csapatoknál tulajdonképpen csak egy félig kiadó hely maradt ezzel, hiszen Felipe Massa sorsáról a hónap végig kell döntenie a Williamsnek. A Mercedesnél Nico Rosberg és Lewis Hamilton helye is garantált, a Red Bullnál Ricciardo és Kvjat sem valószínű, hogy menne, ahogy a Ferrariban is fix Sebastian Vettel ülése. A McLarennél Fernando Alonso maradása garantált, de az sem tűnik valószínűnek, hogy megválnának Jenson Buttontól.

Vagyis ha Massa is marad, akkor leginkább csak a Manor-Marussia és a jövőre beszálló Haas csapatoknál lehet majd esetleg új pilótával találkozni. Az amerikai Haas egyébként a múlt héten azt mondta, hogy jelenleg 10 versenyzővel tárgyalnak, és remélik, hogy szeptemberben már lesz mit bejelenteniük, de konkrét neveket nem árultak el.

Korábban pont Räikkönen lehetséges távozása miatt úgy nézett ki, hogy Bottas mehet a Ferrarihoz, a helyére pedig pont a 2000-ben a Williamsnél kezdő Jenson Button kerülhet, megnyitva az utat vagy Kevin Magnussen, vagy a GP2-es Stoffel Vandoorne előtt a McLarennél.