A Ferrari retteg motort adni a Red Bullnak

2015.09.23. 14:51

Az már biztos, hogy a Red Bull nem Renault-motorral indul jövőre, az is, hogy a Mercedestől nem kap motort, és az is, hogy a Hondától nem kell neki motor, vagyis egy lehetősége maradt, a Ferrari. Eddig konstruktív tárgyalások voltak a felek között a motorszállítói megállapodásról, úgy tűnt, megy minden a maga útját, de most az Autosportnak Bernie Ecclestone felfedte, azért nem annyira sima a dolog: Sergio Marchionne Ferrari-elnök sem igazán biztos benne, jó ötlet felhozni az RBR-t.

"A Forma-1 szempontjából szeretné megtenni, hogy versenyképessé tegye a Red Bullt egy megfelelő motorral, de nem akar kárt okozni a saját csapatának. Ha a Red Bull kap egy jobb motort, nyilván versenyképes lesz, vagyis ez valós veszély, és retteg tőle, hogy a sajátjait kaszálja el. Nem segített a Red Bull szingapúri szereplése sem, a Ferrarinál azt mondják, mi lett volna, ha a mi motorunkat használják? Tartanak a helyzettől, hogy ugyanazzal a motorral menjenek. Sergióra vár a döntés, hamarosan el is határozza magát, így vagy úgy" - nyilatkozta a nagyfőnök.

A Red Bull a gyenge Renault-motorral is megvert egy Ferrarit Szingapúrban, második lett Vettel mögött
A Red Bull a gyenge Renault-motorral is megvert egy Ferrarit Szingapúrban, második lett Vettel mögött

Marchionne eddig nyilvánosan meglehetősen határozottan beszélt róla, hogy a Ferrarinak szinte kötelessége segíteni a Red Bullon, főleg a Forma-1 érdekében, és mert a Ferrari nem ijed meg a versenyhelyzetektől, ám a háttérben - amint kezd kiderülni - közel sem ilyen magabiztos.

A Red Bull eddig hangsúlyozta, csak és kizárólag a gyári Ferrarikkal azonos erősségű motor érdekli, gyengébbet, ne adj isten tavalyit nem hajlandó elfogadni, akkor inkább kiszáll az F1-ből mindkét csapatával, a Toro Rossóval is.

Viszont a helyzet náluk sem ennyire egyértelmű, Dr. Helmut Marko RBR-tanácsadó a Formula1.com-on elismerte, ha "néhány lóerővel gyengébb az a Ferrari-motor, még nem a világ vége". Azaz kissé gyengébb motorral hajlandóak lennének megbarátkozni, ami azt bizonyítja, nem akarják otthagyni a Forma-1-et, maximum a legvégső esetben.

Marko szerint a tárgyalások jól állnak, és ideális lenne, ha az RBR mellett az STR-nek is tudnának Ferrarikat szerezni.