Kvjat félelmetes bukásával ért véget a szuzukai időmérő

2015.09.26. 09:14

A Red Bull-pilóta Danyiil Kvjat óriási balesetével ért véget a Japán Nagydíj szombati időmérője, ami után Nico Rosberg indulhat majd az élről a vasárnapi futamon. 

Az időmérő első szakaszában nem sokat kellett várni, hogy Hamilton és Rosberg az élre álljon, utóbbi még motorhibára panaszkodott az időmérő elején, de aztán bejött csapattársa mögé. Kimi Räikkönen volt a harmadik, de már fél másodperccel maradt el a ferraris Hamiltontól. 

Hamilton tovább faragta az idejét, ment egy 1:32.844-es kört, de feljebb jött Rosberg is, majd két tizeddel maradt el csapattársától. Mindketten egy másodpercet vertek a harmadik Ferrari-pilótára. Az első szakasz után Button, Ericsson, Nasr, Stevens és Rossi szállt ki.  

A második szakaszban is folytatódott a Merci-dominancia: Rosberg ment egy 1:32.632-t, Hamilton másfél tizeddel lemaradva volt a második, míg többiek ezúttal sem tudtak a közelükbe kerülni, a harmadik Raikkönen hét tizedet kapott Rosbergtől, Massa és Bottas volt a további sorrend. Alonso viszont ezúttal sem fért be a tízbe, a második szakaszban az utolsó idő volt az övé, mellette Maldonado, Sainz és Hülkenberg sem folytatta, Verstappen pedig kört sem tudott menni, mert az előző szakasz végén leállt az autója.

Jött az utolsó szakasz, de nem sok minden változott. Rosberg bekezdett egy 1:32.584-es körrel, Hamiltonon volt a sor, aki hetvenhat századdal maradt el csapattársától. Bottas először került közel a Mercedesekhez, de még így is több mint négy tizeddel volt lassabb, mint Rosbergék. 

Már csak két perc maradt az időmérő utolsó szakaszából, amikor Kvjatnak hatalmas balesete volt. Egy kanyar bejáratánál kiment a fűre, majd elvesztette az autó fölötti kontrollt, és óriási sebességgel csapódott a gumifalba, akkora volt az ütközés ereje, hogy átfordult az autó. Nagyon csúnya baleset volt, szinte teljesen lebontotta a Red Bullt, de Kvjat a rádión hamar jelezte, hogy nincs semmi baja. A hangján azért lehetett hallani, hogy megviselte az ütközés.

Az időmérőt azonnal leállították piros zászlóval, maradt az addig futott sorrend, azaz Rosbergé lett a pole, Hamilton a második, Bottas, Vettel, Masssa, Räikkönen volt a további sorrend. 

Japán Nagydíj, időmérő, végeredmény

1.  Rosberg 
2 . Hamilton 
3 . Bottas
4 . Vettel 
5.  Massa 
6.  Raikkonen
7.  Ricciardo
8 . Grosjean
9 . Perez
10. Kvyat
11.  Hulkenberg
12.  Sainz
13.  Maldonado
14.  Verstappen
15.  Alonso
16.  Button
17.  Ericsson
18.  Nasr
19.  Stevens
20.  Rossi