Emma
6 °C
11 °C

Hamilton az első körben megnyerte a Japán Nagydíjat

2015.09.27. 08:52

A szombati időmérőt hamarabb le kellett inteni Danyiil Kvjat hatalmas balesete miatt, így Nico Rosberg indulhatott az élről, mellőle pedig a másik mercis, Lewis Hamilton. 

A rajt után Rosberg nem sokáig tudta tartani csapattársát, ráadásul elhagyta a pályát, többen is eljöttek mellette, a negyedik helyre csúszott vissza. Többen nem úszták meg gond nélkül a rajtot, Massa és Ricciardo autója összeért, mindketten defektet kaptak.

Hamilton már az első kör végére leszakította az őt üldöző Vettelt és Bottast, és innentől kezdve nem volt ellenfele. A folytatásban is zavartalanul autózott az élen, Rosberg a negyedik volt, közben a McLarenek elkezdtek visszaesni, többen is elmentek Button és Alonso mellett. Rosbergnek voltak ezután is problémái, mert elkezdett túlmelegedni a motorja, szóval vissza kellett vennie. 

A versenyt biztosan vezető Hamilton viszont maradt az élen a kerékcserék után is, még gyorsult is Vettelhez képest, három körben majd három másodpercet vert a második ferrarisra. A legnagyobb izgalom az volt a mezőnyben, ahogy Alonso és Verstappen harcolt a tizedik helyért, a fiatal hollandnak végül sikerült lenyomnia a McLaren-pilótát. A spanyol durván kifakadt az előzés után, azt kiabálta a rádióba, hogy GP2-es szintet üti meg a motor. 

Rosbergnek is sikerült feljebb lépnie a második helyre, hamarabb hozták ki kerékcserére, mint Vettelt, a ferraris csak mögé tudott visszajönni. Idővel azonban a Ferrari-pilóta elkezdte a felzárkózást, 2 másodperc körüli időre faragta a hátrányát, de ezután odalépett a mercis. Kvjat gyötrelmei is folytatódtak a tegnapi nagy bukás után, az utolsó tíz körre ugyanis kezdett elszállni a fék kocsijából. A két Manor ezalatt majdnem balesetet okozott, kis híján kiütötték egymást, Stevens megpördült, csapattársa pont el tudta kerülni az ütközést.  

Az utolsó öt körre Vettel megint bejött két másodperc alá Rosberg mögött, Bottas is egyre közelebb került az ötödik Räikkönenhez, de változás már nem történt. Hamilton a tavalyi után megnyerte az idei Japán Nagydíjat is, húsz másodperccel lemaradva Rosberg lett a második, Vettel, Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, Maldonado, Verstappen volt a további sorrend. 

A 2015-ös Japán Nagydíj végeredménye

 1. Hamilton
 2. Rosberg
 3. Vettel
 4. Räikkönen
 5. Bottas
 6. Hülkenberg
 7. Grosjean
 8. Maldonado
 9. Verstappen
 10. Sainz
 11. Alonso
 12. Pérez
 13. Kvjat
 14. Ericsson
 15. Ricciardo
 16. Button
 17. Massa
 18. Rossi
 19. Steven
 20. Nasr - kiállt ugyan, de teljesítettnek tekintik a versenyét.