Kritikus a helyzet: a Ferrari szívatja a Red Bullt

2015.09.28. 17:13

Rosszra fordult a Red Bull helyzete motorkérdésben a hétvégén Szuzukában, ugyanis a Ferrari meggondolta magát, és mégsem adna a legfrissebb motorjából a közvetlen riválisának.

"Játszadoznak velünk, csakhogy mi nem akarunk játszani. Egyre inkább a kiszállásra késztetnek minket. Pofa kell hozzá, hogy 2015-ös motorokkal szúrják ki a szemünket, miközben a Sauber és a Haas 2016-ost fog kapni" - idézte a Motorsport.com Helmut Marko Red Bull-tanácsadót.

Az RB nyáron kezdett el motort keresni 2016-ra, amikor nyilvánvalóvá vált számára, hogy a Renault fejlődésképtelen. Először a Mercedeshez ment, ami az elején mintha hajlott volna a megállapodásra, de érezhető volt, nem lesz belőle semmi. Az RBR-főnökök sem lepődtek meg, amikor úgy egy jó hónapja közölték velük, nem adnak nekik motort a németek.

A Ferrari viszont közel van a szívatáshoz, mert az elnök, Sergio Marchionne a nyáron váratlanul állt elő azzal, hogy ő szívesen adna el motort a Red Bullnak. Emiatt is ültek le aztán Monzában, négy hete, és a megbeszélések után az RBR-től úgy nyilatkoztak, nagyon konstruktív megbeszélés volt, a tárgyalás jól halad.

Aztán múlt héten Bernie Ecclestone kiszivárogtatta, hogy Marchionne elbizonytalanodott, mert hogy mégiscsak a közvetlen ellenfelet támogatná, ami a gyenge Renault-val is majdnem megverte őket Szingapúrban, mi történne, ha még kicsit javítanának rajta?

"Kritikus a helyzet, mert nincs motorunk. Már most is el vagyunk késve, nagyon is. A Toro Rossónak még kritikusabb, mint a Red Bullnak, az volt már két hete is. A legfontosabb az lenne nekünk, hogy elsőosztályú motorunk legyen" - mondta Chris Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke.

Marchionne az idei fejlesztésű motort adná a veszélyes riválisnak, maguknak és a jóval szerényebb képességű Saubernek és Haasnak tartaná meg a 2016-ost.

Marko a múlt héten azt mondta, ha pár lóerővel gyengébb a nekik szánt Ferrari, az nem a világ vége, de nem arra gondolt, hogy egy félévvel idősebb széria legyen. Ha a Red Bull nem kap jó motort, tényleg kiszállhat az F1-ből, bár ez még mindig nem valószínű, de a megállapodásra a Ferrarival még várni kell, lehet, hogy nem is keveset.

Az olaszok jól tudják, minél később adnak motort, annál később készül el a 2016-os RBR és STR-kocsi, így várhatóan próbálják majd húzni a megállapodást, hogy ezzel is gyengítség az ellent.

Az még nem merült fel, hogy a Renault esetleg mégsem szállna ki teljesen a Red Bull-projektből, és mondjuk az STR-nek még jövőre is szállítana - jelenleg ez elképzelhetetlennek tűnik, de várjuk ki, mi lesz novemberben.