Abszolút kétségbeesés: a Hondától kért motort a Red Bull az STR-nek

2015.10.02. 14:18

A Hondát próbálta meg rávenni a Red Bull Racing, hogy fiókcsapatának, a Scuderia Toro Rossónak szállítson motort jövőre, derült ki abból, hogy a japánok hivatalosan közölték, nem tudják ellátni az istállót jövőre.

A Red Bull kritikus helyzetben van, egyik csapatának sincs motorja jövőre, a Ferrarival tárgyal, de az olaszok meggondolták magukat, és mégsem akarnak azévi motort adni nekik, csak tavalyit, amibe a Red Bull nem akar belemenni. A Ferrari eddig csak arra hivatkozhatott, hogy nem akarja az ellenfelet felhozni, most már azt is hallani, hogy két istállót semmiképp nem tudna ellátni - vagyis a Toro Rossónak más után kell néznie.

A Honda már korábban kizárta, hogy a McLarenen kívül mást is ellásson jövőre, a főnöke azt mondta, 2017-től tudnak eladni másoknak. Egy last minute STR-megállapodáshoz már túl késő is van, nem tudnák beütemezni a plusz szükségletet, tette hozzá Arai san, az F1-projekt vezetője.

Toro Rosso, Red Bull, McLaren-Honda, Ferrari - semelyik semelyiknek
Toro Rosso, Red Bull, McLaren-Honda, Ferrari - semelyik semelyiknek

A Red Bullnak így marad a további alkudozás a Ferrarival. A helyzet bonyolult, mert ugyan a szabályok jelenleg kimondják, hogy 2016-tól a gyártók csak egyféle specifikációjú motort szállíthatnak mindenkinek - tehát az azévit -, idén a Marussia a Ferraritól tavalyit kapott egy kivétel miatt. A Ferrari ehhez tartaná magát, a Red Bull viszont a lehető legjobb motort akarja, így az előírásokhoz.

A jelenlegi patthelyzetben valakinek engednie kell, és engedni is fog, vagy két tavalyi ferraris Red Bull- és STR-csapat lesz, vagy az RBR képes lesz kiharcolni a legjobb motorokat magának. Abba már biztosan ők is belemennének, hogy a Toro Rosso régebbit kapjon - különben nem fordultak volna a Hondához.

A Honda a leggyengébb motor a mezőnyben a Mercedes, a Ferrari és a Renault után. Még annál a Renault-nál is sokkal gyengébb és megbízhatatlanabb, amitől a két Red Bull-os csapat jövőre megszabadul.