Kritikus áttörést érhetett el a McLaren a Hondánál

2015.10.05. 20:09

Nem sok jó érte idén Fernando Alonsót a McLaren-Hondánál, és öt futammal a szezon vége előtt azt mondja, már nem is fogja. Bár még az idény 25 százaléka hátra van, beletörődött, hogy az eredményeik nemigen fognak javulni.

"Türelmesnek kell lennünk, mert a következő öt futamon nem sokat tehetünk. Alig fogunk fejlődni, minden reményünk a következő évben van" - jelezte előre a spanyol.

A gond ugyanis nem csak az, hogy a Honda-motor gyenge és megbízhatatlan, hanem a probléma gyökere: tervezésbeli hibákat vétettek a japánok. Ezt sejteni már hónapok óta lehet, de az istállótól most ismerték el nyíltan, amikor pilótájuk azt mondta, "sok dolognak kell változnia, a motor felépítésének is".

Közben Ron Dennis is arról mesélt, hogy a japán futam előtt Tokióban tárgyalt a hondás vezetőkkel, és sikerült őket meggyőznie, erősen alakítsák át a motort 2016-ra. "A Hondánál minden szinten tisztában vannak a Forma-1 követelményeivel, és tudják, hogy mi hol tartunk" - célozgatott.

Alonso egy félmondatban már azt is elejtette, hogy a jövő évi tervek bíztatóak: "Optimista vagyok, az első eredmények okénak tűnnek, vagyis várjuk ki a végét (hogy végződik ez a projekt)".

A McLaren-Honda 14 futam után utolsó előtti a bajnokságban, csak a pont nélküli Manor/Marussiát előzi meg, Alonso a 16., ő a 11 pontjával megelőz egy nem manorost is, a sauberes Marcus Ericssont, Button 18., 6 ponttal, mögötte csak nulla pontosok vannak.